– Vi är otroligt glada för förvärvet av fastigheterna som enligt oss ligger i Göteborgs bästa läge med närhet till stadskärnan, Göteborgs Hamn och Landvetter flygplats. Vi har sneglat på fastigheten i tio år och nu när det blir verklighet är det med både glädje och stort engagemang som vi ska utveckla platsen till något långsiktigt bra. Det känns också tryggt att återigen ingå i ett byggprojekt tillsammans med Ylab som säkerställer våra planer rent byggnadsmässigt för att tillsammans skapa en attraktiv plats för framtidssäkrad logistik, säger Fredrik Jagersjö Rosell, Managing Director på Panattoni Sverige.
Projektet är ett så kallat Brownfield-projekt, vilket innebär att det redan finns äldre byggnader på fastigheten som inte längre uppfyller dagens krav från investerare och hyresgäster. Panattoni planerar att riva de gamla byggnaderna och istället bygga en ny logistikfastighet. Den nya byggnaden kommer att förberedas för solpaneler på taket och certifieras enligt miljöstandarden BREEAM Excellent.
– Vi är mycket glada över att förvärva detta projekt i ett utmärkt logistikläge utanför centrala Göteborg, och därmed förstärka vår närvaro på den svenska logistikmarknaden. Vi ser fram emot att utveckla en hållbar, toppmodern logistikanläggning som kommer attrahera hyresgäster som värdesätter den unika möjligheten att hyra lokaler i detta läge, kommenterar Marcus Lotzman, Head of Transactions på CapMan Real Estate Sverige.
Mannheimer Swartling agerade som juridiska rådgivare åt CapMan Real Estate i denna transaktion, medan CMS Wistrand har varit köprådgivare åt Panattoni. Som byggentreprenör har Ylab Larssons Bygg AB anlitats. Den nya logistikfastigheten kommer att omfatta totalt 43 000 kvadratmeter och kan anpassas för mellan en och sex hyresgäster. Inflyttning är planerad till sommaren 2026.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.