Image
Bonava säljer i St Petersburg
Bonava säljer i St Petersburg Bild: Wikimedia / Bonava

Bonava säljer verksamheten i S:t Petersburg

Ekonomi/Finansiering Bonava har idag ingått ett avtal om försäljning av Bonavas dotterbolag i Ryssland med en köpeskilling om cirka 1,1 miljarder kronor. Resultateffekten av avyttringen om cirka -0,1 till -0,3 miljarder, kommer att redovisas när transaktionen slutförs, vilket förväntas ske inom sex månader. Slutförandet av transaktionen är beroende av godkännande från myndigheter.
Publicerad den 10 Oktober 2022

Dessa myndighetsprocesser är komplicerade givet rådande omständigheter och det geopolitiska läget. Från och med det tredje kvartalet 2022 kommer verksamheten S:t Petersburg att redovisas som resultat från avvecklad verksamhet.

Bonava har tecknat ett avtal med G-Group. Bolaget är ett ryskt fastighetsutvecklingsbolag främst verksamma i Kazan men de är även aktiva i S:t Petersburg. Transaktionen är villkorad av dels att tillstånd erhålls från myndigheter, dels godkännande från banker och motparter avseende köparens övertagande av de utställda garantierna från Bonava, vilka uppgår till 5,2 miljarder rubel. Transaktionen beräknas att slutföras inom sex månader när dessa villkor är uppfyllda och då upphör all Bonavas verksamhet i Ryssland och alla åtaganden kommer att övertas av köparen.

Resultateffekten, inklusive avsättningar för transaktionskostnader, förväntas uppgå till cirka -0,1 till -0,3 miljarder och kommer att redovisas som resultat från avvecklad verksamhet när transaktionen slutförs vilket förväntas ske inom sex månader. Resultateffekten inkluderar inte valutaomräkningsreserven hänförlig till konsolideringen av verksamheten i S:t Petersburg. Från och med det tredje kvartalet kommer resultatet från verksamheten i S:t Petersburg att redovisas som resultat från avvecklad verksamhet. Verksamheten i S:t Petersburg redovisade en nettoomsättning om 282 miljoner kronor och ett rörelseresultat om 74 miljoner för det första halvåret 2022. Bonava kommer att räkna om jämförelsesiffror för tidigare perioder och redovisa verksamheten i S:t Petersburg på en rad i resultaträkningen benämnd resultat från avvecklad verksamhet. Justerade historiska jämförelsetal kommer att publiceras före Bonavas delårsrapport för det tredje kvartalet offentliggörs.

Detta innebär att koncernens eget kapital behålls i stort intakt och att den finansiella ställningen stärks ytterligare. Det ger ytterligare kapacitet att ta tillvara de investeringsmöjligheter som det nuvarande marknadsläget kommer att skapa.

– Beslutet att lämna Ryssland fattades mot bakgrund av den geopolitiska situationen. Det har varit viktigt att finna en lösning som tar hänsyn till säkerheten för våra anställda, våra kunder och verksamheten i sin helhet och med försäljningen har vi beaktat detta, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige