Image
Carola Lavén, vd för Besqab.
Carola Lavén, vd för Besqab. Bild: Besqab

Besqab startade noll produktioner i Q1

Bolag Besqab redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan och rörelsevinsten minskade. Bolaget startade inga nya produktioner av bostäder.
Publicerad den 31 Maj 2023

Omsättningen sjönk 53,8 procent till 343,6 miljoner kronor (743,4).

Rörelseresultatet blev 6,6 miljoner kronor (37,4), med en rörelsemarginal på 1,9 procent (5,0).

Resultatet efter skatt blev 1,2 miljoner kronor (43,6). Resultat per aktie hamnade på 0,08 kronor (2,86).

Antal produktionsstartade bostäder uppgick till 0 (192) varav 0 (0) avser bostäder för eget ägande. Antal sålda bostäder uppgick till 41 (122). Pågående produktion omfattade vid utgången av första kvartalet 1 535 bostäder, varav 1 170 bostadsrätter och drygt 360 hyresrätter och vårdbostäder för eget ägande.

Besqab har efter perioden genomfört den beslutade företrädesemissionen vilken tillfört bolaget cirka 833 miljoner kronor före emissionskostnader.

Vd Carola Lavén:
Det har varit en intensiv inledning på 2023 där vi haft stort fokus på vår försäljning samtidigt som vi har arbetat med att genomföra den företrädesemission vi kommunicerade i början på året. I den utmanande bostadsmarknaden sålde vi under första kvartalet 41 bostäder. Det visar att vi har attraktiva projekt i bra lägen som kunderna efterfrågar. Dessutom tilldelades vi i februari utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder i branschmätningen för 2022 vilket är ett fint kvitto på vårt kundfokuserade arbete. Osäkerhet om framtiden, det höga kostnadsläget, ränteutvecklingen och minskad köpkraft bland hushållen ökar emellertid utmaningarna i att starta nya projekt och påverkar utvecklingen av våra intäkter och vårt resultat. 2023 ser ut att bli fortsatt utmanande för bostadsutvecklare. Vår framgångsrika företrädesemission och återbetalningen av obligationen har stärkt vår kapitalstruktur och våra förutsättningar att ta vara på affärsmöjligheter i den svagare konjunkturen och vi arbetar vidare för att bygga plattformen för ett långsiktigt starkt bolag.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige