Image
ALM Equity ökar sitt innehav i Svenska Nyttobostäder.
ALM Equity ökar sitt innehav i Svenska Nyttobostäder. Bild: Istock

ALM Equity ökar sitt innehav i Svenska Nyttobostäder

Transaktioner ALM Equitys dotterbolag ALM Småa Bostad har idag frånträtt den projektportfölj som var del av den finansiella omstruktureringen av Svenska Nyttobostäder som kommunicerades i januari 2023. Samtidigt har utbyteserbjudandet genomförts där de preferensaktier ALM Equity äger konverterats till stamaktier. Efter den riktade emissionen och utbytesförfarandet kommer ALM Equity ha en ägarandel i Svenska Nyttobostäder om cirka 39 procent.
Publicerad den 3 Maj 2023

ALM Equity skriver i ett pressmeddelande att 13 byggrättsprojekt har övergått till Svenska Nyttobostäder till ett värde om 1 270 miljoner kronor där betalningen sker i form av nyemitterade stamaktier i Svenska Nyttobostäder. I samband med transaktionen har de genomfört en riktad nyemission till ALM Equity och övriga delägare av byggrätterna. Utöver detta emitteras även stamaktier avseende de fastigheter som är i pågående produktion till ett värde om 963 miljoner kronor, vilka är att avse som förskott och har pantsatts tills leveransen är fullgjord.

Baserat på stängningskursen 28 april i år beräknas transaktionen preliminärt medföra en negativ resultateffekt om 93 miljoner kronor för ALM Equity. Det egna kapitalet beräknas minska med cirka 800 mkr efter att sakutdelningar av ej pantsatta stamaktier genomförts. Soliditeten minskar till cirka 43 procent. Förändringen av eget kapital består i huvudsak av utdelningar till delägare som investerat kapital i projekten. Detta kapital har varit del av ALM Equitys totala egna kapital sedan projekten förvärvades och som nu delas ut vid projektavslut.

Efter den riktade emissionen och utbytesförfarandet kommer ALM Equity ha en ägarandel i Svenska Nyttobostäder om cirka 39 procent.

Svenska Nyttobostäders skriver i ett separat pressmeddelande att de nya byggrätter, som ännu inte produktionsstartats, har ett överenskommet värde om 1,4 miljarder kronor. Det innebär att bolaget får en bättre rådighet av projektportföljen, både vad gäller när produktionen startas och dess utformning. Byggrätterna kommer utan begränsning för upplåtelseform och Svenska Nyttobostäder har möjligheten att utveckla eller sälja projekten både som förvaltningsobjekt och som bostads- eller ägarrätter mot privatmarknaden. Byggrätterna blir ett viktigt verktyg för Svenska Nyttobostäder att skapa värden för bolagets aktieägare.

Den riktade emissionen medför att bolaget ökar eget kapital med cirka 2,3 miljarder kronor som stärker bolagets soliditet. Soliditeten uppgick per årsskiftet till 32 procent och allt annat lika medför den riktade emissionen att den ökar till 52 procent. Effekten av kommande tillträden av fastigheter som nu är under produktion hos säljaren medför att soliditeten kommer sjunka eftersom bolaget avser uppta ny skuld i samband med tillträdena.

Vidare har Svenska Nyttobostäder offentliggjort avsikten att göra en företrädesemission om cirka 250 miljoner kronor i maj/juni 2023.
– Det är glädjande att vi nu slutfört ytterligare ett steg i det viktiga arbetet med att förändra kapitalstrukturen för bolaget. Nu fortsätter vi resan framåt med att planera för den aviserade företrädesemission, säger Fredrik Arpe, tillförordnad vd på Svenska Nyttobostäder.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige