Enligt UC gick 735 svenska företag i konkurs i mars, vilket innebar en ökning med 338 företag eller extrema 85 procent jämfört med samma månad föregående år.
Ökningen i mars på 85 procent är dramatisk men man ska beakta att jämförelsemånaden från förra året motsvarade en bottennotering för svenska företagskonkurser i modern tid. Bakom siffrorna döljer sig framför allt många konkurser i detaljhandeln, men inom alla branscher och regioner får nu företagare allt svårare att få verksamheten att gå ihop i takt med den sjunkande efterfrågan, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.
Under det första kvartalet i år försattes 1 909 företag i konkurs, att jämföra med 1 261 samma period 2008. Det motsvarar en ökning på 51 procent. Ännu är det faktiska konkursantalet lägre än för det första kvartalet 2003 tillika toppnotering under 2000-talet men ökningstakten den senaste månaden pekar mot att även 2003 års konkursnivåer snart passeras. Dock lär konkursutsattheten, det vill säga antal konkurser i förhållande till antal aktiva företag, inte nå upp till 2003 års nivå än på ett tag, vilket hänger ihop med att svenskt näringsliv i dag rymmer betydligt fler aktörer. Det stora företagsbeståndet är också i sig en delförklaring till den stora konkursuppgången.
Alla regioner och branscher noterar stora konkursuppgångar. Stockholms län är nu definitivt lika indraget i konkursboomen som de båda andra storstadsregionerna, och i alla tre utmärker sig handeln som den mest konkursdrabbade sektorn.
Såväl detaljister som grossister och i Göteborgsregionen även bilhandeln slås ut i den knivskarpa konkurrens som uppstår när konsumtionen minskar, säger Roland Sigbladh.
Sett till hela landet står transportsektorn och metallindustrin för de största konkursuppgångarna. Bygg- och tjänsteföretagen klarar sig än så länge något bättre, men konkursutvecklingen i Stockholms län de senaste månaderna visar att även allt fler byggbolag och konsultföretag går samma öde till mötes.
Sigbladh ser flera viktiga skillnader om man jämför med 90-talet:
Krisen på 90-talet innebar mångfaldigt fler konkurser och den skiljde sig också mot dagens rent strukturellt, med många fastighetskonkurser i första hand. Däremot påminner dagens ökningstakt om utvecklingen från den tiden. För tillfället ser det således allt annat än positivt ut. Avgörande för den kommande konkursutvecklingen blir hur snabbt världsmarknaden, och därmed även den svenska, kan hämta sig från den ekonomiska härdsmältan. UC bedömer att 2009 blir ett nattsvart konkursår, avslutar Roland Sigbladh.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.