Image
Biljana Pehrsson, moderatorn Alexandra Pascalidou och expertkommentatorn Bo Liffner.
Biljana Pehrsson, moderatorn Alexandra Pascalidou och expertkommentatorn Bo Liffner. Bild: Nicklas Tollesson

”Vi måste vänja marknaden vid en ny prisnivå”

Fastighetsmarknadsdagen Västerås På Fastighetsmarknadsdagen i Västerås förklarade Kungsledens vd Biljana Pehrsson varför staden är en av de fyra som Kungsleden satsar hårdast på.
Publicerad den 18 Maj 2016

När Kungsleden ändrade strategi från ett transaktionsdrivet till ett förvaltande bolag valde man ut fyra prioriterade tillväxtmarknader; Stockholm, Göteborg, Malmö – och Västerås.

Kungsleden – vars sammanlagda fastighetsvärde uppgår till 28 miljarder kronor – äger fastigheter i Västerås för cirka fem miljarder kronor.

Innan Biljana Pehrsson äntrade scenen på Fastighetsmarknadsdagen hade NAI Svefas Jan Tärnell och John Eriksson berättat att Västerås ligger först på tolfte plats bland Sveriges mest attraktiva orter för fastighetsinvesteringar (vilket expertkommentatorn Bosse Liffner kommenterade med ”alldeles för dåligt”och förklarade det med bristen på moderna kontor).

Biljana Pehrsson kommenterade tolfteplatsen:

- Vi ser på marknaden på längre sikt än bara här och nu. Urbaniseringen är en av de stora globala trenderna och Stockholm är den snabbast växande huvudstaden i Europa. I förlängningen ser vi att Västerås och Uppsala växer ihop i ett mega-Stockholm. Västerås blir en satellitstad i en mycket attraktiv Stockholmsregion. Västerås har redan bra infrastruktur med motorväg och tåg och den kommer att bli ännu bättre framöver. Redan i dag finns en stor pendling mellan Västerås och Stockholm och den kommer att öka ytterligare i framtiden. Vi ser en stor potential.

Framöver kommer Kungsleden framför allt att satsa på om- och tillbyggnader på befintliga fastigheter i Västerås.

- Det är dyrt att köpa fastigheter i dag, och vi får bättre avkastning genom att utveckla det egna beståndet och skapa nya ytor än genom att förvärva. Vi har en hel del intressanta om- och tillbyggnader på gång.

Den stora utmaningen är att höja hyrorna.
- När vi gjorde vår analys om vilka orter vi skulle satsa på kom vi fram till att hyrorna i de flesta städer har stått stilla och i vissa fall gått bakåt de senaste tio åren. Undantagen var de tre storstäderna – och Västerås. Här pekade kurvorna svagt uppåt.

Expertkommentatorn Bo Liffner, västeråsare och före detta vd för Ica Fastigheter, hade flera gånger tidigare på dagen efterlyst nya kontorsprojekt, ”här har inte byggts ett nytt kontorsprojekt sedan Skrapan för 25 år sedan”.

Biljana Pehrsson:
- Det går inte att bygga nya moderna kontor med hyror på 1 600-1 700 kronor per kvadratmeter. Vi måste våga ta bättre betalt. Vi måste vänja marknaden vid en ny prisnivå.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Mer från Fastighetssverige