Image
Peter Wiman.
Peter Wiman. Bild: EY

Wiman: Transaktionsvolymen kan nå 300 miljarder i år

Transaktioner EY:s Peter Wiman kommenterar transaktionsmarknaden.
Publicerad den 4 Oktober 2021

Redan efter årets tre första kvartal så står det klart att vi har en ny toppnotering avseende transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden, där fastigheter till ett värde om 230 miljarder har omsatts. Volymen överstiger tidigare helårsrekord med närmare tio miljarder, vilket är ett tydligt tecken på hur eftertraktat fastigheter är som tillgångsslag.

– Transaktionsvolymen för de tolv senaste månaderna (Q4 2020 – Q3 2021) uppgår till hela 314 miljarder, vilket med god marginal är den högsta noteringen historiskt sett. Även om det innevarande året har präglats av större utköp från börse – Klövern, Offentliga Hus med flera – och stora portföljaffärer, som Akelius och HEFAB/EFIB, så är likviditeten fortsatt mycket hög. Under 2021 har närmare 500 affärer noterats och närmare 750 affärer de senaste tolv månaderna, vilket innebär att det är ett högt transaktionstempo och stort intresse för de flesta typer av fastigheter, oavsett storlek på affär.

Nordiska och utomnordiska investerare fortsätter att vara mycket aktiva på marknaden, både som köpare och säljare, och svarar för ungefär en fjärdedel av förvärvsvolymen.

– Även om det inhemska intresset för fastighetsinvesteringar fortsätter att vara mycket starkt så är svenska fastighetsinvesterare nettosäljare hittills under året.

Akelius rekordstora bostadstransaktion medför att bostäder svarade för lite drygt 40 procent av den totala transaktionsvolymen och man får backa till åren direkt efter finanskrisen för att se liknande andelar. Även om man exkluderar Akelius försäljning så uppgår investeringsvolymen i bostadssektorn till hela 53 miljarder hittills i år.

– Den rådande pandemin verkar till viss del påverkat investerarnas preferenser, där investeringar med en låg riskprofil har gått starkt såsom bostäder och samhällsfastigheter. Även onlinehandelns explosionsartade tillväxt har haft effekter i form av ett rekordstarkt intresse för logistik och citynära lager och lättindustri och även ett svagare intresse för vissa typer av handelsfastigheter.

– Blickar man bakåt så brukar det fjärde kvartalet vara det mest transaktionsintensiva, vilket innebär att helåret 2021 sannolikt kan landa på en total volym uppemot 300 miljarder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

EY på Branschguiden

EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över.

För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i.

Läs mer om EY på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige