Image

Vändning i Stockholmskonjunkturen

RAPPORTER I den sista konjunkturbarometern för Stockholm under 2009 kan Handelskammaren konstatera att det har vänt inom många branscher och sektorer. Konjunkturindikatorn för tredje kvartalet 2009 stärks från -5 till 3. Situationen för näringslivet har stabiliserats och ekonomin växer igen. Ljuspunkterna finns i att uppdragsverksamheten, där företagstjänster ingår, stärks rejält och att handeln visar på ljusare siffror.
Publicerad den 4 November 2009

Det visar Stockholmsbarometern, över konjunkturen för tredje kvartalet 2009, som presenterats av Stockholms Handelskammare.

- Stockholm står väl rustat för att hantera ett förbättrat konjunkturläge. Penningpolitiken och finanspolitiken är väl avvägd och folk börjar så sakteliga öka sin konsumtion. Med tanke på att motorn står och brummar gäller det att vi släpper loss tjänsteföretagen och att regeringens avreglering av Apoteket får efterföljare, säger Peter Egardt, vd för Stockholms Handelskammare.

- Många av kurvorna pekar nu återigen uppåt, även om de fortfarande ligger på låga nivåer. En stark detaljhandel och ökad efterfrågan på uppdragsverksamhet är tecken på att den ekonomiska aktiviteten ökar i Stockholm. Frågan nu är om återhämtningen vi ser kommer att vara uthållig, säger Johan Treschow, ansvarig för ekonomisk analys på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:

* Stockholmskonjunkturen vänder upp igen. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från -5 till 3 under årets tredje kvartal. Situationen för näringslivet har stabiliserats och ekonomin växer igen. Konjunkturindikatorn för hela landet stärks från -13 till -1.

* Arbetsmarknaden i Stockholm fortsätter att tydligt försvagas under tredje kvartalet. För årets fjärde kvartal väntas antalet anställda fortsätta att minska i de flesta branscherna. Flest nedskärningar planeras i byggindustrin, men också i partihandeln, handeln med motorfordon och tillverkningsindustrin.

* Detaljhandeln utvecklas positivt under årets tredje kvartal, vilket bekräftar stark konsumtionsvilja hos folk. Sällanköpsvaruhandeln stärks avsevärt, dagligvaruhandeln visar fortsatt stabil tillväxttakt och handeln med motorfordon har ökad försäljning för första gången på nästan två år.

* Uppdragsverksamheten förbättras kraftigt under tredje kvartalet och visar stark tillväxt. Efterfrågan på företagens tjänster ökar och förväntas fortsätta att öka tydligt framöver. Företagens verksamhet utvecklas positivt och nyanställningar planeras öka. Inom uppdragsverksamheten finns revisionsfirmor, arkitektfirmor, advokatbyråer och reklambyråer.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige