Image

Universitet och högskolor får hyra ut studentbostäder

JURIDIK Regeringen har beviljat tillstånd för nio universitet och högskolor att hyra ut bostäder till sina studenter.
Publicerad den 5 Augusti 2010

Bakgrunden är att flera universitet och högskolor i storstadsregioner uppger sig ha problem att rekrytera studenter på grund av att det är svårt att få tag på en bostad.

De lärosäten som får tillstånd att bedriva uthyrning av studentbostäder är: Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Karolinska institutet, Kungl. Tekniska högskolan, Malmö högskola, Södertörns högskola och Sveriges lantbruksuniversitet.

- Detta är en viktig reform. Det är inte rimligt att studenter ska tvingas välja bort sin drömutbildning för att det inte finns tillräckligt med studentbostäder. Detta går också hand i hand med regeringens linje att universitet och högskolor ska få bestämma mer över sin egen verksamhet, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP).

I propositionen ″En akademi i tiden - ökad frihet för universitet och högskolor″ som lades i våras aviserade regeringen att denna förändring skulle komma. Nu har de faktiska besluten som gör uthyrning av studentbostäder möjlig fattats.

Möjligheten för dessa nio lärosäten att hyra ut studentbostäder är ett pilotprojekt som löper över fem år - 2010 till 2015. De lärosäten som önskar kan påbörja verksamheten omgående.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige