Image

Tydlig avmattning på byggsidan

Bygg Bostadsbyggandet har gått trögt en längre period och nu visar även lokalbyggandet tydliga tecken på avmattning, och många planerade byggprojekt skjuts på frantiden, enligt Industrifaktas senaste konjunkturrapport.
Publicerad den 19 December 2012

De totala husbyggnadsinvesteringarna förväntas minska med cirka 10 procent både 2012 och 2013.

De totala husbyggnadsinvesteringarna uppgick till 126 miljarder kronor under årets tre första kvartal. Det är en minskning med två procent, jämfört med samma period 2011.

Industrifakta bedömer att den nedåtgående trenden fortsätter under fjärde kvartalet och sänker därför sin helårsprognos från +3 till -9 procent.

Samtliga sektorer utom industri och ombyggnad av flerbostadshus förväntas bidra till nedgången. Prognosen för 2013 visar en lika stor minskning.

Flera stora byggprojekt, som rapporterades vara påbörjade under kvartal 1 och 2, har senare annullerats på grund av att byggstarten har skjutits framåt i tiden. Totalt handlar det om projekt till ett värde i storleksordningen 10-15 miljarder kronor, de flesta inom offentlig sektor.

Bland projekten finns exempelvis ny- och ombyggnad av universitetssjukhuset i Malmö (cirka sex miljarder kronor) samt nybyggnad av bostäder och kommersiella lokaler i Mörby centrum (cirka tre miljarder).

Framskjutningen av projekten är med stor säkerhet en effekt av förändrade konjunkturförutsättningar samt i vissa fall begränsat budgetutrymme hos offentliga byggherrar. Trenden med framflyttade byggstarter ser ut att fortsätta.

Det offentliga lokalbyggandet har backat med åtta procent hittills i år. Framförallt är det investeringarna i sjukhus och vårdlokaler som minskar. Även det privata lokalbyggandet visar tydliga tecken på avmattning. Ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom hotell och detaljhandel växer visserligen fortfarande i förhållande till fjolåret, men kontorsinvesteringarna har minskat kraftigt. Efter två år med ovanligt stora volymer vänder även industribyggandet nedåt under 2013.

Den svaga utvecklingen för bostadsbyggandet fortsätter. Sammanlagt påbörjades cirka 14 700 nya bostäder, varav 11 200 i flerbostadshus och 3 500 i småhus, under årets tre första kvartal.

Det är en minskning med omkring 20 procent, jämfört med samma period föregående år. Däremot ökar ombyggnadsinvesteringarna i flerbostadshus med 10-15 procent årligen. Upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammets bostäder driver tillväxten i den här sektorn, där den positiva utvecklingen förväntas hålla i sig framöver.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige