Image

Tufft att hinna med energideklarationen

MILJÖ Det blir inte helt enkelt för fastighetsägare att hinna få sina byggnader energideklarerade. Trots att många företag ackrediteras räcker det inte till.
Publicerad den 24 Februari 2008

Enligt lag skall hyreshus, kommersiella byggnader och offentliga fastigheter energideklareras före 2008 års slut. Energideklarationen ska visa hur mycket energi en fastighet använder i jämförelse med liknande byggnader. Om inte fastighetsägaren levererar en energideklaration på senast utsatt tid riskerar denne att få böter.

Enligt Swedacs (styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll) lista finns det i dag knappt 100 företag som ska utföra energideklarationer i landets 600 000 byggnader. Det innebär 6000 byggnader per företag. Hur man än vrider på ekvationen går den inte ihop, det är helt enkelt en övermäktig uppgift.

På Sabo, de kommunala bostadsföretagens branschorganisation, har man några tips till fastighetsägare inför energideklarationen:
1. Avsätt tid och börja nu. Allt tar mer tid än man anar, från upphandlingen av oberoende energiexpert till genomförandet.
2. Gör en konkret och realistisk plan som också innehåller i vilken ordning man vill deklarera sina byggnader och vem som ska göra vad i företaget.
3. Budgetera för energideklarationen. Avsätt personella och ekonomiska resurser.
4. Fundera igenom vilken nytta arbetet med energideklarationerna gör för ert företag. Utnyttja sedan kunskapen aktivt till att energieffektivisera fastigheterna.
5. Fokusera på kvalitet. Genomför inte processen fort och billigt. En bra energiexpert kan ge åtgärdsförslag som företaget har stor nytta av.
6. Se till att ha ordning på relevanta dokument, såsom ritningar, underhållsplan, OVK-protokoll, radonmätning. Detta ger mycket viktig information till konsulten och gör processen enklare och billigare. Det ger också den oberoende energiexperten skäl att känna sig trygg i bedömningen av sina beslut.
7. Var behjälplig genom att ge energiexperten insyn i verksamheten och ge vid behov tillgång till interna system. Det kan underlätta bedömningen av fastigheterna.
8. Platsbesiktiga enbart då det är nödvändigt. Platsbesiktning är inte obligatorisk men ska genomföras om det kan motiveras av energiexperten och leda till kostnadseffektiva åtgärdsförslag.
9. Ser ni svårigheter att hinna i tid, skapa en dialog med kommunen som är tillsynsmyndighet. Alla kommer inte att hinna i tid, men är processen påbörjad kan det räcka för att slippa betala vite.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige