Image

Tor Borg: Kina den största risken

Fastighetsmarknadsdagen Västerås SBAB:s chefsekonom Tor Borg berättade på Fastighetsmarknadsdagen i Västerås på onsdagen att han ser utvecklingen i Kina som den kanske största risken i världsekonomin.
Publicerad den 18 Maj 2016
Tor Borg ser Kina som den största globala risken. Bild: Nicklas Tollesson
Tor Borg ser Kina som den största globala risken.

- Det finns risk att vi får se en hårdlandning i Kina. Landet har haft en BNP-tillväxt på tio procent per år, och har därmed bidragit väldigt mycket till den globala tillväxten.

- Kinas ekonomi har byggt på export som har finansierat investeringar, men nu växlar man över till en modell med mer inhemsk konsumtion – folk vill ha bostäder, kylskåp, bilar och välfärdssystem. Den här omställningen leder per definition till en nedväxling i BNP-tillväxt från tio till kanske fem procent.

- Det är fortfarande en hög nivå, men alltid när man är i sådana här växlingsfaser uppstår problem. Kina har investerat oerhört mycket, i fastigheter och bostäder, ni kanske har hört talas om kinesiska spökstäder som har byggts och nu står tomma.

- Det finns en risk för att den kinesiska fastighetsmarknaden imploderar, vilket kan få stora konsekvenser för världsekonomin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Mer från Fastighetssverige