Image

Taube köper slott för 126 miljoner kronor

TRANSAKTIONER Gelba Fastigheter, som ägs av Per Taube, har köpt Steninge slott. I förvärvet ingår förutom själva slottet, cirka 380 hektar mark, en marina och flera andra byggnader.
Publicerad den 19 Maj 2009

Gelba Fastigheter, ägt av Per Taube, har tecknat avtal med CG Holding AS om förvärv av Steninge Slott AB. Bolagets tillgångar består av Steninge slott i Sigtuna, cirka 380 hektar mark, en marina och flera andra byggnader, bland annat den välkända stenladugården från 1873.

Även Steninge kulturcentrum som bland annat omfattar ett glasbruk och en försäljningsrörelse i Norge, ingår i förvärvet.

CG Holding AS som ägs av Atle Brynestad, har nyligen genomgått en finansiell rekonstruktion där ett led i denna är avyttringen av Steninge slott. Vid förvärvet har tillgångarna värderats till 126 miljoner kronor. Gelba som ägs av Per Taube, är som huvudägare i Arlandastad Holding AB redan i dag en betydande aktör i Sigtuna, där man tillsammans med Arlanda Flygplats och Sigtuna kommun utvecklar Stockholm Airport City.

- Trots konjunkturläget råder en mycket stor aktivitet i Stockholm Airport City. Planerna att antalet sysselsatta i flygplatsområdet ska öka från cirka 22 000 till 50 000 inom tio år är ambitiösa men ändå fullt realistiska. Detta måste naturligtvis mötas med fler bostäder och där hoppas jag att Steninge på sikt kan bidra med sin helt unika miljö, säger Per Taube

Gelba avser att så småningom sälja glasrörelserna, med bland annat glasbruket som är inrymt i stenladugården.

- Vi fortsätter driften. Det är en viktig del av Steninge kulturcentrum. På sikt ser jag dock en annan ägare till den verksamheten, eftersom den ligger utanför vår kärnverksamhet, säger Per Taube.

Flera av byggnaderna vid Steninge uppfördes under 1600-talet. Slottet ritades av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre och stod färdigt 1705. Den tidigare ägaren Atle Brynestad har utvecklat Steninge till en viktig kulturinstitution. Steninge är idag ett av Stockholms största besöksmål med närmare 300 000 besökare om året.

- Den här affären innebär att vi bevarar ett kulturcentrum i Sigtuna kommun. Dessutom har den nya ägaren ambitionen att bygga nya bostäder, vilket är viktigt för kommunen, säger Anders Johansson kommunstyrelsens, ordförande i Sigtuna Kommun.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige