Image
Boindex visar på svag stabilisering.
Boindex visar på svag stabilisering. Bild: iStock

Swedbank Boindex: Bostadspriserna har sannolikt inte nått botten

Bostäder Swedbank Boindex vände uppåt under årets tredje kvartal, efter sex kvartal med sjunkande värden. Lägre bostadspriser samt lägre el- och uppvärmningskostnader tros vara förklaringen. Men fortsatt stigande bolåneräntor talar för att bostadspriserna ännu inte nått botten.
Publicerad den 22 November 2023

Swedbank Boindex mäter hushållens möjligheter att köpa bostad. Under kvartal tre steg Boindex från 92 till 94. Det innebär att den som köper en bostad idag i genomsnitt behöver lägga 32 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter.

– Trots att Boindex steg under kvartal tre är det mycket som talar för att bostadspriserna ska ner lite till innan det vänder, inte minst på bostadsrätter. Fortsatt stigande bolåneräntor och stora underskott i en majoritet av landets bostadsrättsföreningar är huvudförklaringen, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Utsikten med fortsatt stigande bolåneräntor gör att läget ser tufft ut för hushållen. Med en prognos på fem procent i bolåneräntor vid årsskiftet behöver bostadspriserna sjunka med två procent för att Boindex ska ligga kvar på dagens 94. För att nå den viktiga nivån 100, som brukar ses som en brytpunkt för förhållandevis god köpkraft, behöver bostadspriserna sjunka med 14 procent.

– Trots ett ökat utbud av bostäder och lägre bostadspriser har antalet affärer minskat. Uppenbarligen har marknaden ännu inte hittat ett nytt jämviktspris. Vår bedömning är att priserna sannolikt sjunker med ytterligare fem procent, säger Arturo Arques.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige