Image

Sveriges marknad näst mest aktiv

RAPPORTER Investeringarna i detaljhandelsfastigheter visade en neråtgående trend under årets första nio månader enligt Jones Lang LaSalle. Samtidigt var Sverige den näst mest aktiva marknaden för volymhandelstransaktioner i Europa och intresset från utländska investerare var fortsatt starkt.
Publicerad den 20 Oktober 2008

Transaktionsvolymerna för detaljhandelsfastigheter i Sverige sjönk till 5,4 miljarder kronor under årets första nio månader. Inklusive den svenska delen av Steen & Ström-affären, som bedöms uppgå till cirka 8 miljarder kronor, uppgick den totala transaktionsvolymen till drygt 13 miljarder kronor. Volymerna för motsvarande period 2007 uppgick till cirka 16 miljarder kronor, inklusive Centrumkompanietaffären på 6,2 miljarder kronor.

Direktavkastningsnivåerna har ökat för både köpcentrum och volymhandel och befinner sig idag på nivåer om drygt 6 procent. I Kontinentaleuropa (exklusive Storbritannien och Irland) sjönk transaktionsvolymerna för detaljhandelsfastigheter till 11 miljarder euro (108,6 miljarder kronor), vilket nästan är en halvering jämfört med motsvarande period 2007.

- 2007 präglades av ett mycket stort intresse för köpcentrum och detaljhandelsfastigheter i Sverige drivet av en stark utveckling för den privata konsumtionen. Dagens konjunkturavmattning med högre räntor och försämrade belåningsmöjligheter förväntas fortsätta pressa avkastningskraven uppåt för alla fastighetsslag. Direktavkastningskravet för detaljhandelsfastigheter förväntas stiga minst lika kraftigt som för kontor till följd av hårdare tider för konsumenterna vilket förväntas återspeglas i handelsfastigheternas värde, säger Daniel Gorosch, chef för Fastighetstransaktioner på JLL.

Volymhandelsfastigheter stod för en stor del av transaktionsvolymen och under första halvåret var andelen hela 85 procent. Sverige var därmed den mest aktiva marknaden i Europa inom volymhandelstransaktioner efter Tyskland med en 15-procentig andel. Investerarna har i dessa turbulenta tider valt att fokusera på marknader med relativt starka marknadsfundamenta och stabila utsikter. Det utländska intresset för detaljhandelsfastigheter i Sverige var fortsatt starkt. Utländska investerare var inblandade i 64 procent av transaktionsvolymen under årets första nio månader jämfört med 87 procent under 2007.

I juli förvärvades Steen & Ströms köpcentrum av Klépierre, ett av Europas största köpcentrumbolag, tillsammans med den holländska pensionsfonden ABP Pension Fund till ett belopp om cirka 26 miljarder kronor. Affären omfattar bland annat nio svenska köpcentrum, däribland Sollentuna centrum och Marieberg i Örebro. En annan transaktion var brittiska Morley som förvärvade en detaljhandelsfastighet i det attraktiva handelsområdet Birsta utanför Sundsvall för 250 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige