Image

Sveriges första Plusenergihus invigt

ENERGI Nu har Villa Åkarp – Sveriges energieffektivaste hus - invigts. Det är landets första Plusenergihus, ett hus som inte bara minskar energianvändningen till en fjärdedel. Värme och el produceras i byggnaden och överskottet av el säljs till elnätet.
Publicerad den 15 Oktober 2009

Nyligen öppnade Karin Adalberth, som är teknisk doktor i byggnadsfysik och författare till flera böcker om energieffektivt byggande, dörren till Sveriges just nu mest omtalade och i särklass energieffektivaste hus. Nybyggda Villa Åkarp norr om Malmö är inte bara självförsörjande på värme och el. Huset producerar egen el som snart kan säljas på elmarknaden, vilket ger huset bättre ekonomi.

Konceptet kallas Plusenergihus och bygger på en välisolerad och lufttät klimatskärm – grundläggande i alla lågenergihus – och ett bra ventilationssystem.

Karin Adalberth har arbetat med energieffektiva byggnader under flera år. Nu har hon tagit det välisolerade passivhusets förmåga att värma upp sig självt genom den energi som finns i huset ett steg längre. På årsbasis självförsörjs Plusenergihuset med energi till uppvärmning, varmvatten och hushållsel; solfångarna som värmer huset kompletteras av solceller som producerar hushållsel. Värmen ackumuleras i fastigheten för att klara dygnets alla timmar. För övergången till kallare årstid och kyligare perioder kompletterar den pelletseldade braskaminen värmesystemet.

Karin Adalberth har byggt huset för sin egen familj, men med en teknik som passar lika väl för den som bygger för den stora allmänheten. 150 kvadratmeter stora Villa Åkarp kommer att använda 5 500 kilowattimmar per år för el och värme. De kringliggande husen i Åkarp förbrukar som en jämförelse i genomsnitt cirka 20 000 kilowattimmar per år. Familjen Adalberth sparar 15 000 kronor om året jämfört med en normalvilla.

– Det går utmärkt att förena självuppvärmning och låg boendekostnad med bra material och bra konstruktioner. Och en spännande arkitektur! konstaterar Karin Adalberth.

Metoden att bygga Plusenergihus är redan etablerad i Tyskland och Karin Adalberth hoppas kunna väcka svenskarnas intresse. En stor del av våra koldioxidutsläpp kommer från uppvärmning och nedkylning av byggnader – som idag svarar för 40 procent av all energianvändning inom EU.

– Det är nödvändigt att vi minskar användningen av energi och vi ser Plusenergikonceptet som en väg att möta EU:s krav på energieffektivisering, säger Peter Isacsson, vd på Rockwool Sverige som har levererat Flex Systemvägg, husets isoleringslösning.

– Konceptet är fullt genomförbart med dagens teknik och det är hög tid för byggbranschen att anpassa sig till nya krav, säger Peter Isacsson.


Fakta Villa Åkarp
- Ett och ett halvt plan.
- Trästomme.
- Fasad med puts på ventilerad cementskiva.
- Yttertak: 545 millimeter isolering i tre skikt.
- Yttervägg: 540 millimeter isolering i tre skikt.
- 18 kvadratmeter solfångare.
- Värmesystem: ackumulatortank, pelleteldad och vattenmantlad braskamin, radiatorer.
- 32 kvadratmeter separata solceller.
- 33 kvadratmeter fönster.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige