Image

Svenska Bostäder köper loss Vällingbyfastigheter

Transaktioner Svenska Bostäder friköper fastigheterna i Vällingby centrum som i dag innehas med tomträtt. Svenska Bostäder betalar 284 miljoner kronor till Stockholms stad.
Publicerad den 19 September 2011

Kommunstyrelsen har klubbat beslutet, men affären är villkorad av att kommunfullmäktige klubbar beslutet senast 31 december.
Det handlar om fastigheterna Kontorsskylten 2, 5, 6, Sidfoten 1, Tre Brunnar 1, Kartritaren 3, Hålkortet 1 samt del av Grimsta 1:2.

Finansborgarrådet Sten Nordin menar att försäljningen ligger i linje med stadens ”försäljningspolicy för mark som förvaltas av exploateringsnämnden”.

- Stadens primära uppgift är inte att äga kommersiella centrumanläggningar då dessa kan förvaltas bättre av andra aktörer. AB Svenska Bostäder får därtill ses som en stabil och seriös aktör varför en försäljning till bolaget skapar mervärde både för bolaget ifråga som för staden som helhet, skriver Sten Nordin i beslutsunderlaget.

Vänsterpartisten Karin Rågsjö har gjort ett så kallat särskilt uttalande som rör oron att Vällingby centrum ska komma att säljas till en privat aktör:

- Eftersom alliansen tydligt uttalat att staden inte ska äga centrumanläggningar är vi oroliga för att en försäljning till en privat aktör är nära förestående. Detta är speciellt oroande med tanke på försäljningen av Centrumkompaniet till skandalföretaget Boultbee. Den försäljningen har lett till att många småföretagare fått se sina livsverk förstörda. Vi vill inte att detta upprepas. På en fråga i fullmäktige den 14 mars i år svarade Sten Nordin att en försäljning av Vällingby centrum inte är aktuell. Vi förutsätter att vår oro för ytterligare en utförsäljning inte är befogad utan att Svenska Bostäder tillsammans med andra intressenter kan göra en professionell utvecklingsplan för Vällingby centrum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Uppdaterad lista: Så mycket äger branschtopparna

Lista Fastighetssverige har tittat på hur stort innehav de verkställande direktörerna sitter på i det egna bolaget. Här är en uppdaterad lista efter årets första fyra månader.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige