Image

Storstadslänen står för 80 procent av nyproduktionen

Bostäder I de flesta länen har antalet nyproducerade bostadsrätter till salu ökat i allmänhet sedan mätningen i mars men en överlägsen majoritet, 80 procent, finns i storstadsregionerna. Bara i Stockholm finns just nu nästan 10 000 osålda nyproducerade bostadsrätter.
Publicerad den 1 Augusti 2018

Aktiviteten brukar i allmänhet gå ned över sommaren, speciellt för bostadsrätter. Köpare och säljare, i synnerhet en sommar med vackert väder som denna, tar det lite lugnare. Sett till utbudet har nedgången uteblivit. Förutom i Örebro, Dalarna och Kronobergs län, där antalet nyproducerade bostadsrätter till salu minskande något, har antalet nyproducerade bostadsrätter till salu ökat överallt. Framför allt i storstadsregionerna som står för hela 80 procent av utbudet. I Sveriges alla län var det i juni även fler begagnade bostadsrätter till salu jämfört med i mars. Det verkar bli, sett till det stora utbudet redan, så att vi möter en höst med rekordstort utbud.

Att bostadsrätten som bostadsform är mest vanlig i storstadsregionerna återspeglas mycket tydligt i statistiken över utbudet.

– Storstadslänen bidrog med 65 procent av det totala utbudet på begagnatmarknaden, ännu tydligare var det för nyproduktionen. Stockholms, Skånes och Västra Götalands län stod för hela 80 procent av det totala nyproduktionsutbudet av bostadsrätter i juni. Nu pågår diskussioner om hur nyproduktionen är utformad, att bostäderna liknar varandra till utseende och pris. Det är lite sent för det som redan är till salu, men förhoppningsvis ser vi en större variation i det som byggs framöver, säger Claudia Wörmann Boendeekonom på SBAB.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige