Image

Stark halvårsrapport från Akademiska Hus

RAPPORTER Akademiska Hus resultat före skatt var 2,043 miljarder kronor det första halvåret, att jämföra med 1,217 miljarder kronor för samma period förra året. Resultatförbättringen beror på värdeökningar i fastigheter på 839 miljoner kronor (52), vilket i sin tur förklaras med längre hyreskontrakt, förbättrade driftsöverskott och minskade vakanser.
Publicerad den 20 Augusti 2008

Hyresintäkterna uppgick till 2,387 miljarder kronor (2,285). Vakansgraden uppgick till 2,9 procent (3,5).

Driftsöverskottet var 1,544 miljarder kronor (1,417).

Finansnettot uppgick till -322 miljoner kronor (-241) och förklaras av Riksbankens höjningar av reporäntan samt högre kreditspreadar på grund av kreditoron.

Investeringar i om- och nybyggnader har under första kvartalet uppgått till 534 miljoner kronor samtidigt som försäljningar av fastigheter skett till ett värde av 166 miljoner kronor.

- Akademiska Hus fortsätter uppvisa ett mycket stabilt kassaflöde i fastighetsrörelsen med ett ökat driftöverskott på grund av minskade vakanser i kombination med nya hyresintäkter för driftsatta investeringar i byggnadsbeståndet. Periodens orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet är positiv till följd av det förbättrade driftöverskottet. Detta uppväger de ökade räntekostnaderna och bidrar till ett förbättrat resultat jämfört med motsvarande period 2007, säger Thomas Norell, vd för Akademiska Hus.

- Akademiska Hus hyresgäster är till övervägande del statliga myndigheter och hyrestiderna är långa. Risken för betalningsbortfall under hyrestiden är därför ytterst begränsad. Vi har därför inte nu funnit anledning att ytterligare öka riskpåslaget i fastighetsvärderingarna efter den uppjustering som skedde redan i bokslutet för 2007.

- Akademiska Hus har hittills i år träffat avtal om fastighetsförsäljningar som uppgår till ca 1,5 miljarder kronor. Den största försäljningen avser del av Tre Vapen 2 i Stockholm med planerat tillträde 1 september. Försäljningarna har därför endast i mindre omfattning påverkat resultatet för rapportperioden.

- Den omfattande byggprojektverksamheten fortsätter. Totalt pågår idag byggprojekt för 3,9 miljarder kronor. De största pågående projekten är nybyggnad av Pedagogikum i Uppsala om 540 miljoner kronor samt nybyggnad för Karolinska Institutet Science Park i Solna uppgående till cirka 400 miljoner kronor.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige