Image

Stabilisering på Europamarknaden

RAPPORTER Den europeiska fastighetsmarknaden verkar vara på väg att stabiliseras, men skillnaderna marknaderna emellan är fortsatt stora. Generellt sett var slutet av 2008 och början av 2009 svåra för de allra flesta marknaderna, men under slutet av 2009 och början av 2010 så verkar många marknader ha stabiliserat sig och ett fåtal marknader uppvisar stigande hyror. Detta enligt Savills European Office Markets Spring 2010.
Publicerad den 12 Mars 2010

Efterfrågan var mycket svag under början av 2009, men har tagit fart på många marknader under slutet av 2009 och början av 2010. Trots det tilltagande intresset så är vakanstrenden stigande på grund av att många marknader påverkas av att vakanta färdigställda projekt når marknaden. Den genomsnittliga vakansgraden har stigit med nära två procent sedan slutet av 2008 och cirka två tredjedelar av CBD-marknaderna förväntas ha stigande vakanser under det kommande året. I stort sett samtliga europeiska marknader har uppvisat fallande hyror under 2009, men cirka 60 procent av marknaderna bedömer att hyrorna stabiliseras under året.

Investeringsmarknaden präglas av ökat intresse från investerare på många marknader och bristen på produkter har lett till att yielderna sjunker på många marknader. Det är dock fortsatt svårt för sekundära fastigheter och skillnaden mellan prime- och sekundära objekt är fortsatt ökande. Som förväntat så har de största positiva yieldförändringarna skett i Storbriannien, som drabbades mycket hårt av fastighetskrisen med stora fall i hyror och fastighetsvärden och som dessutom var den marknad som drabbades först.

Intresset på hyresmarknaden i Stockholm ökade under sista kvartalet 2009 och har fortsatt in i 2010, men bedömningen är att vakanserna kommer att fortsätta att stiga under året, delvis drivet av den fortsatta ″flight-to-quality″-trenden där hyresgästerna generellt sett effektiviserar sitt lokalnyttjande. Marknadshyrorna bedöms vara stabila under året. Till skillnad från många andra europeiska marknader så har Stockholm relativt få nybyggnadsprojekt som färdigställdes under 2009/10 och en del kontorsarea har försvunnit då en del fastigheter skall genomgå konvertering till hotell eller bostäder.

Transaktionsmarknaden har fortsatt att stärkas under 2010 och redan i början av mars 2010 så var transaktionsvolymen cirka 55 procent högre än motsvarande kvartal föregående år. Intresset för moderna fastigheter är starkt och ett flertal nyligen färdigställda projekt har sålts under slutet av 2009 och fortsatt in i 2010. Precis som på många andra marknader i Europa så bedömer vi att skillnaden mellan prime-objekt och fastigheter behäftade med olika fel, exempelvis vakanser och tekniska skulder är ökande. De senast genomförda försäljningarna i Stockholm indikerar att yielderna har krupit nedåt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige