Image

Skogssauna vinner Träpriset

Event Skogssaunan Tomtebo på halvön Norrlandet utanför Gävle vinner Träpriset 2012. Tomtebo är ritad av Meter Arkitektur AB i samarbete med beställarna Seitola-Gunnarsson och utförd av Urfjällets Bygg AB.
Publicerad den 16 Mars 2012
Bild: Åke E:son Lindman
Bild: Åke E:son Lindman
Bild: Åke E:son Lindman
Skogssaunan Tomtebo på halvön Norrlandet utanför Gävle vinner Träpriset 2012. Foto: Åke E:son Lindman. Bild: Åke E:son Lindman
Skogssaunan Tomtebo på halvön Norrlandet utanför Gävle vinner Träpriset 2012. Foto: Åke E:son Lindman.

Pristagaren får 100 000 kronor och en Träprisplakett, som prins Carl Philip överlämnar i samband med invigningen av Skogsnäringsveckan 17 april.

Träpriset delas ut vart fjärde år. Årets vinnare är den elfte i ordningen sedan 1967.

Juryns motivering:

”Skogssauna vid Gävlebukten är en långsträckt, smal paviljong som inrymmer en rad olika funktioner. Sett från strandkanten samspelar skogens stammar med de tätt placerade pelarna längs paviljongen i vilken mötet mellan det rustika och högst förfinade är påtagligt. Massiva ohyvlade block av tjärfärgat trä i kraftfulla dimensioner står emot hyvlade, tätt placerade ljusa träbalkar, paneler och ribbverk. Vid en vandring längs den axel som går genom hela paviljongen växlar upplevelsen mellan slutet och öppet, rustikt och förfinat, mörkt mustigt och blont. Alltid med en rumslig sammanflätning av ute och inne som överträffar det mesta. Tomtebo är en träbyggnad präglad av skaparlust och omsorg – resultatet av en samverkan mellan en ambitiös beställare, en sinnrik arkitekt och en skicklig snickare."

225 förslag nominerades.

– Varje förslag har på sitt sätt överraskat och visat nya och spännande aspekter av användning av trä i byggandet. Men framför allt har varje projekt visat hur trä kan bidra till god modern arkitektur, säger Tina Wik, arkitekt och juryordförande för Träpriset.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige