Image

Selin självkritisk i vd-ordet

Bolag Trenden med kraftigt ökat förvaltningsresultat för Balder håller i sig. Men Erik Selin är självkritisk i vd-ordet i Q3-rapporten: - Att vi i dag har en så pass hög snittränta som 2,7 procent beror på mina dåliga beslut avseende räntebindningar, det vill säga våra derivatpositioner. Om ni vid tillfälle får reda på att jag binder räntor, kan det säkert vara en bra idé att göra det motsatta.
Publicerad den 4 November 2014
Erik Selin. Bild: Nicklas Tollesson
Erik Selin.

Balders förvaltningsresultat för Q3 ökade med 46 procent jämfört med förra året, till 360 miljoner kronor (246), motsvarande 1,91 kronor per stamaktie.

Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 129 miljoner kronor (120). Det genomsnittliga direktavkastningskravet är 5,8 procent (5,9).

Värdeförändringar på derivat har påverkat resultatet med -119 miljoner kronor (55).

Periodens resultat efter skatt uppgick till 289 miljoner kronor (332), 1,47 kronor per stamaktie.

Erik Selin skriver i vd-ordet:
- Under årets tredje kvartal har trenden med ett ökande förvaltningsresultat fortsatt och förstärkts. Utfallet till och med den 30 september om 4,62 kronor per stamaktie jämfört med föregående års 3,33 kronor per stamaktie innebär en ökning med 39 procent. Den snabba ökningstakten beror huvudsakligen på nettoinvesteringar i fastigheter och den fortsatt allt lägre räntenivån. Reporäntan är nu nere på noll procent och förväntas vara så de närmaste 1,5-2 åren. Detta innebär att även 2015 sannolikt blir ett år med mycket bra förvaltningsresultat men även att det dessvärre leder till ett fortsatt stigande intresse för att investera i fastigheter, vilket leder till ökad konkurrens och lägre avkastning för de objekt som bjuds ut.

- Sett över årens lopp är det nettoinvesteringar och inte lägre räntor som med stor marginal varit den största bidragsgivaren till ökningen av vårt förvaltningsresultat. Balder hade vid bildandet en genomsnittlig räntekostnad om 3 procent jämfört med dagens 2,7. Att vi i dag har en så pass hög snittränta som 2,7 procent beror på mina dåliga beslut avseende räntebindningar, det vill säga våra derivatpositioner. Om ni vid tillfälle får reda på att jag binder räntor, kan det säkert vara en bra idé att göra det motsatta.

- Bortsett från det har vi mycket att glädja oss åt inom Balder. Förvaltningen och uthyrningen utvecklas bra liksom vår satsning på projektutveckling. Även våra intressebolag med Collector i spetsen går riktigt bra och har fortsatt stor potential.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige