Image
I november uppgick Scandics genomsnittliga beläggningsgrad till cirka 20 procent.
I november uppgick Scandics genomsnittliga beläggningsgrad till cirka 20 procent. Bild: Scandic

Scandic: Hyresreduktioner om 500 miljoner kronor

Bolag I november uppgick Scandics genomsnittliga beläggningsgrad till cirka 20 procent, till följd av mycket svag efterfrågan på samtliga marknader. De nyligen intensifierade hyresförhandlingarna har hittills resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner från hyresvärdarna om totalt cirka 500 miljoner kronor.
Publicerad den 8 December 2020

I november uppgick den genomsnittliga beläggningsgraden för Scandic till cirka 20 procent, vilket är en försämring jämfört med 36 procent under det tredje kvartalet och 33 procent i oktober. Hela marknadens RevPAR bedöms ha minskat med mellan 68 och 74 procent i de nordiska länderna i november. Efterfrågan har varit svag på samtliga marknader på grund av ökad smittspridning och skärpta myndighetsrestriktioner. Situationen är särskilt allvarlig i huvudstäderna, där beläggningsgraden är mindre än en tredjedel av vad som brukar vara normalt. Scandic räknar med fortsatt mycket låg aktivitetsnivå i december och den genomsnittliga beläggningsgraden för det fjärde kvartalet förväntas uppgå till 20-25 procent.
Scandic bedömer att hotellmarknaden kommer att återhämta sig långsamt med fortsatt svag efterfrågan i början av 2021. Det förväntas ta flera år innan marknadens RevPAR och beläggningsgrad kommer tillbaka till de nivåer som rådde innan pandemin.

Som tidigare meddelats har Scandic nyligen intensifierat förhandlingarna med hyresvärdarna och betalar därför reducerade hyror fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts. Hittills har förhandlingarna resulterat i överenskommelser om reducerad hyra samt erbjudanden om hyresreduktioner från hyresvärdarna om totalt cirka 500 miljoner kronor. De avtalade och erbjudna hyresreduktionerna omfattar totalt ett 20-tal fastighetsägare, och gäller främst för 2020-2022.

Scandic skriver:
"Ett flertal av hyresförhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede och det är, givet den mycket svaga marknaden, nödvändigt med ytterligare anpassning av hyreskostnaderna. Det ligger både i Scandics och fastighetsägarnas intresse att hitta lösningar som möjliggör lönsam hotelldrift. Under perioden januari-september 2020 uppgick hyreskostnaderna till 41.6 procent av nettoomsättningen och exklusive erhållna statsstöd var hyresandelen hela 47 procent. För ett flertal hotell överstiger hyreskostnaden i dagsläget hotellets totala omsättning, vilket naturligtvis inte är hållbart. I rådande marknadsläge är det osannolikt att nya hyresavtal kommer att tecknas eller att existerande avtal förlängs såvida inte villkoren anpassas till den låga aktivitetsnivån."

Scandics personalstyrka har reducerats med omkring 80 procent under pandeminperioden, genom en kombination av omfattande uppsägningar och permitteringar. Scandics kostnadsbas, exklusive hyror, har på kort tid halverats.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige