Image

SBB:s substansvärde över 9 kronor

Bolag SBB:s Q3-rapport visar på ett stabilt förvaltningsresultat och substansvärdet ökar från 8,44 i Q2-rapporten till 9,05 kronor.
Publicerad den 31 Oktober 2017
Ilija Batljan Bild: SBB
Ilija Batljan

Aktien stängde på måndagen på 6,65 kronor.

Hyresintäkterna under Q3 uppgick till 370 Mkr, förvaltningsresultatet blev 112 Mkr.
För niomånadersperioden uppgick hyresintäkterna till 954 Mkr och förvaltningsresultatet till 250 Mkr.

Fastighetsvärdet är uppe i 22 052 miljoner kronor.

Niomånadersresultatet ökade till 2 047 (406), motsvarande 3,20 kronor per aktie. Här ingår orealiserade värdeförändringar på fastigheter utom byggrätter med 1 774 Mkr (183) och orealiserade värdeförändringar som resultat av byggrätter med 580 Mkr (325).

Vd Ilija Batljan:
- Siffrorna fortsätter att tala sitt tydliga språk. Vårt förvaltningsresultat för de första nio månaderna 2017 på 250 mkr är i enlighet med vår tidigare kommunicerade 12-månaders rullande intjäningsförmåga. Detta tack vare att vi levererar en överskottsgrad under tredje kvartalet på 71 %. Vi fortsätter att fokusera på värdeskapande genom engagerad förvaltning, investeringar, nyuthyrningar, förlängda kommunala avtal och en affärsmässig fastighetsutveckling.

- Vid slutet av delårsperioden uppgick belåningsgraden till 61 procent. Vi har skapat förutsättningar för att fortsätta minska belåningsgraden under de närmaste 12 månaderna genom bl.a. en omfattande försäljning av byggrätter. De sålda men inte frånträdda byggrätter motsvarar ca 50 % av värdet av kvarvarande byggrätter på balansräkningen.

- SBB har bland den längsta durationen på räntebindningen på marknaden. I kombination med lång kapitalbindning bidrar detta ytterligare till att minska finansiella risker.

- Bolaget arbetar även aktivt med att få en officiell kreditrating och ett av de finansiella målen är att senast vid utgången av 2018 uppfylla villkoren för en investment grade-rating från ett av de ledande kreditvärderingsinstituten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige