Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

SBAB: Marknaden för lägenheter har gått från kallt till iskallt

Bostäder Säljarna av lägenheter har upplevt en ännu sämre marknad i december än under november. Det visar SBAB och Boolis indikator Bomarknadstempen.
Publicerad den 8 Januari 2024

För lägenheter gick temperaturen från kallt i november till iskallt i julmånaden. Kallast bland storstadsområden är det i huvudstadsområdet. På villasidan var situationen i stort sett oförändrad från i november. Bomarknadstempen väger ihop en rad olika faktorer för att räkna ut hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad.
– Det är tydligt att det de senaste månaderna har blivit ett mycket mer besvärligt läge för säljare av lägenheter. Den positiva trenden under årets första halva är som bortblåst. Bland storstadsområdena är det som mörkast i Stockholm men Göteborgsområdet ligger inte långt efter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och fortsätter:
– Vad ska man då tro om utvecklingen kommande månader? Att Riksbanken högst troligt har höjt klart styrräntan och enligt vår prognos också kommer att sänka räntan flera gånger under den andra halvan av året borde mjuka upp marknaden lite. Mot detta står att många bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja månadsavgifterna markant framöver när bundna lån med mycket låg ränta löper ut.

Han pekar också på att de nya reglerna för hur bostadsrättsföreningar skall redovisa sin ekonomi kan bli en ögonöppnare för många bostadsspekulanter. Det nya sättet kommer enligt Boije visa betydelsen av skuldsättning och tydliggöra räntekänsligheten i föreningarna samt synliggöra behov av höjningar av månadsavgifter. Studier visar att köpare historiskt varit dåliga på att genomföra den analysen själva.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige