Image

Sabo riktar kritik mot energideklarationerna

ENERGI 80 av 100 ägare till hyreshus uppger i en ny rapport från Boverket att åtgärdsförslagen i den gjorda energideklarationen inte gav någon ny information. Därför bör hela systemet med energideklarationer ändras, anser Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Publicerad den 8 Januari 2010

- De flesta kommunala bostadsbolag har stor kompetens i energifrågor. Därför är det inte rimligt att tro att en utomstående energiexpert ska kunna hitta särskilt många effektiva åtgärder i en byggnad som redan är bra. Speciellt inte efter att bara ha tittat på den i några timmar, säger Ulrika Jardfelt, fastighetsutvecklingschef på Sabo.

I sin rapport uppmärksammar Boverket att få besiktningar ger nya förslag på hur energianvändningen ska minskas. Men verket ger inga förslag på hur det problemet ska lösas. Sabo anser att enbart byggnader med hög energianvändning ska besiktigas. Där är det mest troligt att man hittar kostnadseffektiva åtgärder.

Därför bör energideklarationerna genomföras på ett annat sätt, menar Sabo:
1. Fastighetsägaren tar fram nödvändiga uppgifter om byggnadens energianvändning, areor och så vidare. De granskas av en energiexpert som, om byggnaden bedöms som bra, godkänner deklarationen.

2. Är byggnaden en höganvändare av energi och det är möjlighet att göra besparingar, gör experten en ordentlig besiktning och föreslår åtgärder. På så sätt ökar chanserna att besiktningen verkligen resulterar i vettiga åtgärder.

- Experten ska inte få betalt för åtgärdsförslag som fastighetsägaren redan känner till. Ska man betala för en besiktning vill man ha kvalitet för pengarna, inte att det är samma standardlösning för alla. Det bidrar inte till energideklarationens syfte – att minska energianvändningen, säger Ulrika Jardfelt.

Sabos bild bekräftas av bland annat Jan Forsberg, energiansvarig på Ludvikahem:
- I besiktningsprotokollet föreslår energiexperten samma åtgärder i alla hus, oavsett vilka fasader de har eller vilket år de är byggda. I ett fall föreslår han till och med åtgärder som redan är genomförda. Värdet av energideklarationerna skulle höjas väsentligt om vi får en mer genomgående besiktning på de hus som vi verkligen behöver hjälp med.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige