- De flesta kommunala bostadsbolag har stor kompetens i energifrågor. Därför är det inte rimligt att tro att en utomstående energiexpert ska kunna hitta särskilt många effektiva åtgärder i en byggnad som redan är bra. Speciellt inte efter att bara ha tittat på den i några timmar, säger Ulrika Jardfelt, fastighetsutvecklingschef på Sabo.
I sin rapport uppmärksammar Boverket att få besiktningar ger nya förslag på hur energianvändningen ska minskas. Men verket ger inga förslag på hur det problemet ska lösas. Sabo anser att enbart byggnader med hög energianvändning ska besiktigas. Där är det mest troligt att man hittar kostnadseffektiva åtgärder.
Därför bör energideklarationerna genomföras på ett annat sätt, menar Sabo:
1. Fastighetsägaren tar fram nödvändiga uppgifter om byggnadens energianvändning, areor och så vidare. De granskas av en energiexpert som, om byggnaden bedöms som bra, godkänner deklarationen.
2. Är byggnaden en höganvändare av energi och det är möjlighet att göra besparingar, gör experten en ordentlig besiktning och föreslår åtgärder. På så sätt ökar chanserna att besiktningen verkligen resulterar i vettiga åtgärder.
- Experten ska inte få betalt för åtgärdsförslag som fastighetsägaren redan känner till. Ska man betala för en besiktning vill man ha kvalitet för pengarna, inte att det är samma standardlösning för alla. Det bidrar inte till energideklarationens syfte att minska energianvändningen, säger Ulrika Jardfelt.
Sabos bild bekräftas av bland annat Jan Forsberg, energiansvarig på Ludvikahem:
- I besiktningsprotokollet föreslår energiexperten samma åtgärder i alla hus, oavsett vilka fasader de har eller vilket år de är byggda. I ett fall föreslår han till och med åtgärder som redan är genomförda. Värdet av energideklarationerna skulle höjas väsentligt om vi får en mer genomgående besiktning på de hus som vi verkligen behöver hjälp med.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Teknik Pattern är plattformen som vill förstå fastigheter och områden. Gör man det tillräckligt bra kan man nämligen göra förutsägelser om utvecklingen framåt och då kanske det också går att göra platsutveckling mer hållbar. Fastighetssverige har intervjuat Daniel Emgård, affärsutvecklare på Pattern. – Kan man förstå fastigheterna i det sammanhang de ligger i, den påverkan de har och hur de utvecklas – då blir det spännande på riktigt!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.