Image

Raketformad skola byggs i Kiruna

Bygg I går togs det första spadtaget till den största kommunala satsningen i Kiruna sedan Kiruna stadshus byggdes 1963: En raketformad skola.
Publicerad den 22 Mars 2011
Nya Raketskolan i Kiruna. Bild: MAF Arkitektkontor. Bild: NCC
Nya Raketskolan i Kiruna. Bild: MAF Arkitektkontor.

NCC Construction bygger ett klimatdeklarerat fyravåningshus på Raketskolan i Kiruna.

Byggnaden ger plats för ytterligare 400 elever, vilket gör skolan till den största i Kiruna. Ordern för NCC är värd 210 miljoner kronor.

Uppdragsgivare är Kiruna kommun.

- Det blir den största kommunala satsningen sedan Kiruna stadshus byggdes 1963 och ett nytt arkitektoniskt landmärke. Vi har höga ambitioner för nya Raketskolan både vad gäller lärandemiljön och pedagogiken. Arkitekt Mats Jakobsson har lyckats skapat en nydanande interiör och exteriört har han hittat skolans identitet, säger Roger Suup, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Kiruna.

NCC bygger ett hus som skär rakt igenom den nuvarande skolan och avlutas med en halvcirkelformad byggnad i fyra våningar. Den liknar en liggande raket och ena sidan av fasaden ser ut som utblåset under raketen med runda fönster i rött, gult och orange.
NCC totalrenoverar även den nuvarande Raketskolan och bygger en fullstor idrottshall med 500 sittplatser i anslutning till skolan. När allt är klart rymmer Raketskolan 700 elever från förskoleklass till årskurs nio. Den nya skolbyggnaden ersätter Lomboloskolan som brann ner 2009.

Arbetet ska vara klart i augusti 2012.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige