Image

Projekttävling för H+ i Helsingborg

TÄVLING H+ projektet är Helsingborgs stads största stadsförnyelseprojekt i modern tid. Projektet omfattar nedgrävning av den södergående järnvägen i den såkallade Södertunneln och exploatering av Helsingborgs centrala södra delar. H+ området omfattar delar av Södra hamnen, Söder och Gåsebäck. Helsingborgs stad utlyser nu en projekttävling som en del i förverkligandet av visionen.
Publicerad den 28 Juli 2008

Visionen med H+ är att utveckla centrala södra Helsingborg kring stadens hamninlopp och skapa ett kreativt centrum i Öresundsregionen. Helsingborgs starka sidor tillvaratas och utvecklas i det nya området. Vattenkontakten, de goda kommunikationerna och den starka ställningen inom transport, handel och logistik utgör nyckelbegrepp för utvecklingen av H+ till en dynamisk plats präglad av ständig utveckling.

Genom projekttävlingen efterlyses förslag till en stark struktur för H+ områdets stadsbyggnadsprocess, dess stadsliv, publika rum och bebyggelse som tar tillvara på områdets specifika förutsättningar på bästa sätt. Deltagarna i projekttävlingen kommer att ombes studera H+ området med omgivningar då genomförandet av H+ kommer att påverka dess utveckling och identitet under en lång tid.

I tävlingen söks team med olika kompetenser med huvudfokus på kreativ och nyskapande rumslig stadsplanering. Förhoppningen är att området skall belysas av team med erfarenhet från större stadsbyggnadsprojekt men som framförallt står för nyskapande visioner inom hållbart stadsbyggande och strategiskt tänkande med stort fokus på gestaltning av stadens rum och aktiviteter.

Projekttävlingen kommer att inledas med en prekvalificering där fem team kommer att väljas ut för att genomföra den fortsatta tävlingen. En eller flera intressanta tävlingsbidrag kan komma att utgöra en grund för fortsatt planering och samarbete.

Resultatet av tävlingen kommer att presenteras i maj 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Uppgången och fallet för Engelberts skapelse

Bolag Konkurshoten har haglat över Oscar Properties genom åren – men likt en katt så tycks bolaget haft nio liv under sitt 20 år långa historia. Med planerad konkursförhandling om en vecka och ansökan om rekonstruktion så tycks nu slutet vara nära. Fastighetssverige har kartlagt bolagets alla upp- och nedgångar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige