Image
Bild: Göteborgs Stad

Privata hyresvärdar utgör 45 procent av Boplats

Bostäder Nya siffror från marknadsplatsen – som snart bli kommunal bostadsförmedling – visar att även att kötiderna hos de privata hyresvärdarna är betydligt kortare.
Publicerad den 5 Januari 2019

Som Fastighetssverige tidigare berättat har Göteborgs kommunfullmäktige beslutat att Boplats Göteborg ska bli en kommunal bostadsförmedling i likhet med förmedlingarna i Stockholm och Malmö.

I sitt beslut underströk kommunfullmäktige att ambitionen är att Boplats ska förmedla bostäder både åt stadens allmännyttiga bostadsbolag samt privata fastighetsägare och allmännyttiga bostadsbolag inom Göteborgs lokala arbetsmarknadsregion, i syfte att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden i hela regionen

Nya siffror från Boplats visar att antalet annonserade lägenheter på marknadsplatsen ökade något under 2018, men att kötiderna fortsätter uppåt.

Det genomsnittliga antalet dagar för de som fick hyreskontrakt under 2018 låg på 1 968 dagar. Nio månader mer än under 2017.

1 193 av de 7 255 annonserade lägenheterna var nyproducerade, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med året innan.

Hos de fyra allmännyttiga hyresvärdarna i Göteborg, som rangordar alla sökande efter kötid, var den genomsnittliga väntetiden vid kontrakt 2 620 dagar. Privata hyresvärdar, som inte måste rangordna efter kötid, bidrog med 45 procent av de publicerade lägenheterna. Här hamnar kötiden på 1 451 dagar.

Nästan 240 000 var registrerade på boplats.se den sista december 2018 och 80 hyresvärdar medverkade med lägenheter under året.

De fem mest populära områdena räknat i kötid, var i ordning Haga, Redbergslid, Stigberget, Kungsladugård och Heden.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige