Image

Plusenergihus skapas i Norra Djurgårdsstaden

Bygg/Arkitektur Två hus med hyresrätter ska bli plusenergihus i Norra Djurgårdsstaden. Stadsdelen tar ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att anordna en markanvisningstävling för 48 lägenheter som ska bidra med överskott av energi.
Publicerad den 14 Mars 2014

- Vi vill skapa ett spjutspetsprojekt som går längre än hittills planerade byggnationer i Norra Djurgårdsstaden. Stockholm ska fortsätta att ligga i framkant och därmed kunna bidra till utveckling och nytänkande inom miljö- och energismart bostadsbyggande, säger Joakim Larsson (M) ordförande i exploateringsnämnden.

- Stora krav kommer även att ställas på husens utformningen vilket förhoppningsvis leder till intressanta och nyskapande bostäder ur flera aspekter. Utöver uppnådd plusenergi kommer materialval, husets behov av uppvärmning och arkitektonisk utformning att bedömas, säger Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

Ett plusenergihus ska generera mer energi än vad det gör av med sett över ett helt år. Det är framförallt under sommaren som huset producerar ett nettoöverskott som inte ska understiga den förbrukning som sker under vintern. Huset ska använda sig av närproducerad energi till exempel bergvärme, sol, vind och vattenenergi.

Brofästet ligger vid Husarviken mellan etapperna Norra 2 och Kolkajen. Redan på 1600-talet fanns här en bro för resenärer norr om Stockholm. I samband med utvecklingen i Norra Djurgårdsstaden uppförs på samma plats en gång- och cykelbro över Husarviken.

Våningshöjden på de nya husen varierar mellan 2 och 10 våningar, där byggnaderna trappas ner mot Husarviken och Kungliga nationalstadsparken.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige