Image

Ökat driftsöverskott men fallande värden

RAPPORTER Akademiska hus ökar sitt driftsöverskott till 1 604 miljoner kronor första halvåret 2009 (1 550). Däremot har man skrivit ner värdet på fastigheterna med 431 miljoner kronor (+839 förra året).
Publicerad den 17 Augusti 2009

Med långa kontrakt och kreditvärdiga kunder är Akademiska Hus fortsatt stabilt. Bolagets delårsrapport för det andra kvartalet visar att driftöverskottet återigen har förbättrats jämfört med förra året och att vakansgraden är fortsatt låg.

– Efterfrågan på våra kunders verksamhet, utbildning och forskning, stiger generellt i lågkonjunktur och vår byggprojektverksamhet har därför fortsatt öka. Nyligen beslutade vi om omfattande investeringar i Stockholm för Karolinska Institutet, Smittskyddsinstitutet och Gymnastik- och Idrottshögskolan. Nu tar vi sikte mot den kommande satsningen Maxlab IV i Lund, säger Mikael Lundström, vd och koncernchef för Akademiska Hus.

Osäkerheten på finans- och fastighetsmarknaden har inte lett till någon förändring av kalkylräntan eller direktavkastningskravet. Delårsrapporten visar dock att fastighetsvärdena har sjunkit något, främst till följd av ett bedömt lägre oktoberindex 2009 för KPI.

Hyresintäkterna uppgick till 2 455 miljoner kronor (2 387). Vakansgraden uppgick till 3,9 procent (2,9). I värde utgör vakanserna 1,9 procent (1,4).

Driftöverskottet har förbättrats och uppgick till 1 604 miljoner kronor (1 550). Driftöverskottsgraden uppgick till 63 procent (63).

Värdeförändringar i fastigheter uppgick till netto -431 (839) miljoner kronor.

• Resultatet före skatt för perioden uppgick till 1 016 miljoner kronor (2 043).
• Periodens resultat efter skatt blev 749 miljoner kronor (1 489).
• Investeringar i om- och nybyggnader har under första halvåret uppgått till 759 miljoner kronor. Inga försäljningar av fastigheter har skett.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige