Image

Ökad uthyrningsgrad för Vasakronan

Bolag Vasakronan presenterar en stabil rapport för årets tre första månader. Bland annat registrerar man en ökad uthyrningsgrad jämfört med samma period förra året.
Publicerad den 10 Maj 2012
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan.

• Hyresintäkterna minskade till 1 449 miljoner kronor (1 488) till följd av försäljningen av fastigheter i Nacka Strand, men ökade med två procent i ett jämförbart bestånd.
• Uthyrningsgraden ökade till 93,7 procent (92,5).
• Driftnettot ökade till 1 009 miljoner kronor (982) och i ett jämförbart bestånd var ökningen närmare sju procent. Överskottsgraden ökade till 70 procent (66).
• Resultat före värdeförändringar och skatt minskade till 558 miljoner kronor (575) till följd av högre räntekostnader.
• Värdeförändring i fastigheter uppgick till 439 miljoner kronor (774) förklarat främst av sjunkande direktavkastningskrav.
• Orealiserad värdeförändring på finansiella instrument ökade till 413 miljoner kronor (23).
• Resultat efter skatt ökade till 1 037 miljoner kronor (1 008).

I januari frånträddes fastigheterna i Nacka Strand som sålts till The Carlyle Group för ett fastighetsvärde om 2,95 miljarder kronor. Kort därefter tecknades avtal med Diligentia om förvärv av totalt tolv kontors- och handelsfastigheter i centrala Göteborg. Fastighetsvärdet uppgick till 2,15 miljarder kronor och Vasakronan tillträdde i början av april. Förvärvet av fastigheterna gör Vasakronan till den största aktören på både kontor och cityhandel i Göteborg.
- Vi söker ständigt möjligheter att förädla, förbättra och föryngra beståndet och det är utifrån det perspektivet vi bedömer potentiella förvärv. Försäljningen av fastigheterna i Nacka Strand gav oss utrymme att höja kvaliteten i beståndet. Göteborg har varit och är en intressant marknad för oss att investera i och bedömningen är att hyresmarknaden där kommer att fortsätta utvecklas positivt. I och med förvärvet ökar våra möjligheter att möta en ökande efterfrågan från hyresgäster i området. Parallellt med framgångsrika transaktioner ser vi en stabilitet i den löpande intjäningen genom den positiva driftnettoutveckling i ett jämförbart bestånd, säger Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige