Image

Nytt energidirektiv klubbat av EU

Energi/miljö I går röstades ett nytt energieffektiviseringsdirektiv igenom i Europaparlamentet. Målet är att energianvändningen ska minskas med 20 procent till år 2020.
Publicerad den 12 September 2012
Kurt Eliasson. Bild: Sabo. Bild: Sabo
Kurt Eliasson. Bild: Sabo.

I det nya energieffektiviseringsdirektivet finns artiklar som bland annat berör energiledningssystem, energibesiktning och individuell mätning. Sverige har cirka 1,5 år på sig att anpassa den svenska lagstiftningen till detta.

- Sabos medlemsföretag har stor erfarenhet av bland annat individuell mätning och debitering, värdefulla kunskaper som vi gärna delar med oss av till näringsdepartementet som är ansvarig för frågan här i Sverige, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo.

Sabo har aktivt arbetat för att direktivets krav ska vara så rimliga som möjligt för allmännyttan att följa. Till exempel finns det i den text som EU-parlamentet godkände en skrivning om att installationer av individuell mätning ska ta hänsyn till kostnadseffektiviteten och vad som är tekniskt möjligt.

- Den markeringen är viktig eftersom vi annars ser en risk för att kraven på installation av mätare i flerbostadshus kan bli mycket kostsamma för fastighetsägarna, utan att vi för den skull får någon garanti för att energieffektiviseringen i sig ska kunna finansiera den nödvändiga investeringen, säger Kurt Eliasson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige