Image

Nya lagen prövas i Kalmar

Juridik Hyresförhandlingarna i Kalmar har strandat, och hyresnämnden i Jönköping ska nu avgöra ärendet. Fastighetsägarna ser detta som en unik prövning – första gången den nya lagen om kommunägda bostadsaktiebolag ska prövas.
Publicerad den 12 Januari 2012
Charlotte Andersson. Bild: Fastighetsägarna. Bild: Fastighetsägarna
Charlotte Andersson. Bild: Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna menar att Hyresgästföreningens bud om en hyreshöjning om 1,5 procent är oacceptabelt och förhandlingarna har strandat.

Fastighetsägarna pekar på en granskning man har gjort om prisskillnader i Kalmar. Den visar att det är 380 procent – eller 20 000 kronor – dyrare per kvadratmeter att köpa en bostadsrät t med attraktivt läge jämfört med motsvarande yta i ett mindre centralt område. Samtidigt är hyresskillnaderna i hyresrätter nio procent.

- Människor vill bo centralt och är beredda att betala för det. Det måste slå igenom även för hyresrätter, säger Charlotte Andersson, affärsverksamhetschef på Fastighetsägarna GFR.

Hon menar att Hyresgästföreningens krav på en platt hyressättning, där den procentuella hyreshöjningen är lika stor överallt, inte stämmer överens med principerna i bruksvärdessystemet. Hon menar också att kraven inte heller stämmer överens med de intentioner som regeringen gav uttryck för med den nya lagen om kommunägda bostadsaktiebolag som trädde i kraft 2011. Med den skulle obalanserna på hyresmarknaden minska och hyresgästernas värderingar få större genomslag på hyressättningen.
- Vi anser att hyrorna bör vara lägre i lägenheter som ligger i ett ytterområde med insyn från gården jämfört med till exempel lägenheter i centrum som har havsutsikt om kvaliteten i övrigt är jämförbar, säger Charlotte Andersson.

I den ansökan som Fastighetsägarna lämnat in till Hyresnämnden i Jönköping yrkas hyreshöjningar på 7, 5, 3 eller 2,5 procent, framförallt beroende på vilket läge fastigheten har.

Kalmar delades 2002 in i sex olika områden som det var tänkt att hyrorna skulle anpassas utifrån.

Men enligt Fastighetsägarna har ingen hyresanpassning efter läget skett. Skillnaden är alltså bara nio procent – samtidigt som marknaden för bostadsrätter visar på stora skillnader, beroende på läget.
- Vår undersökning visar att hyresmarknaden i Kalmar helt klart är i obalans. Vår förhoppning är nu att lägesfaktorn kan slå igenom bättre på hyrorna i Kalmar. Därmed kan Kalmar bli norm för de kommuner där man ännu inte börjat jobba med differentierade hyror på det sätt som sker på allt fler orter, säger Charlotte Andersson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige