Image

Ny Virtual Reality-utbildning accelererar digitalisering inom byggbranschen

Sverige Behovet och användningen av Virtual Reality inom byggbranschen väntas accelerera under kommande år. Därför startas nu en av de allra första yrkeshögskoleutbildningarna till Virtual Reality-utvecklare.
Publicerad den 21 Februari 2017
Ny Virtual Reality-utbildning accelererar digitalisering inom byggbranschen. Bild: Nackademin
Ny Virtual Reality-utbildning accelererar digitalisering inom byggbranschen.

Många förknippar Virtual Reality med spelindustrin, men de senaste åren har fler branscher insett potentialen med tekniken och hur den kan vara till konkret nytta, till exempel när någonting är riskfyllt eller kostsamt att testa. Många arkitekter och byggföretag använder sig av Virtual Reality för att visualisera sina projekt för att se om de fungerar utanför ritbordet – och både behov och användningsområden förväntas accelerera ytterligare framöver.

Nu startar därför Nackademin en av de allra första utbildningarna till VR-utvecklare. Utbildningen är tvåårig, startar till hösten 2017 och är framtagen tillsammans med representanter från både IT- och byggbranschen. När den första kullen examineras 2019 beräknas det finnas en mycket god efterfrågan av utvecklare med särskild inriktning mot just Virtual Reality.

Teknikkonsultföretaget Sweco är en av de arbetsgivare som varit med och tagit fram innehållet i utbildningen.

– Det är väldigt spännande och roligt att höra att Nackademin startar en utbildning inom Virtual Reality. Vi har jobbat med den här tekniken länge och sett den utvecklas genom åren och nu ser vi att VR verkligen börjar användas inom arkitektur och samhällsbyggnad, berättar Carl Johan Rydell, Studiochef Visual Media & Design, Swecos arkitekter.

Även analys- och teknikkonsultföretaget WSP Sverige, som har lång erfarenhet av att utveckla VR-lösningar inom samhällsbyggnad, stöttar utbildningen.

– Tillväxten för våra tjänster inom Virtual Reality har varit mycket expansiv under de senaste två åren och genom att aktivt stödja VR-utbildningen på Nackademin hoppas vi kunna bidra till att vi blir många fler i VR-familjen. Vi är idag över 30 personer som jobbar med VR-lösningar på WSP och självklart vill vi locka ytterligare medarbetare till vårt gäng, säger Anders Lisspers, Department Manager, Visual, på WSP Sverige AB.

Alla Nackademins utbildningar bygger på ett aktuellt kompetensbehov från arbetsgivare.

– Yrkeshögskolan är unik i sitt slag genom möjligheten att snabbt plocka upp nya kompetensbehov på arbetsmarknaden och tillsammans med arbetsgivare ta fram utbildningar som ska matcha dessa. Vi är extra glada över just utbildningen till VR-utvecklare - det är verkligen ett kvitto på Yh-utbildningarnas styrka och möjlighet att ligga i framkant, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Kommer inte bygga på spekulation"

Bolag Catena sitter på en stor projektportfölj. Men trots att man gjort ett rekordår håller man igen på projektstarter – särskilt under den tid det tar för hyresgäster att komma till beslut om lokalbehov och avtal, berättar vd Jörgen Eriksson under bolagets bokslutspresentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige