Image
Tomas Carlsson, vd för NCC.
Tomas Carlsson, vd för NCC. Bild: NCC

Negativt men väntat från NCC

Bolag NCC:s redovisar ett Q1-resultat i stort sett i linje med analytikernas förväntningar – dock lägre än väntat när det gäller orderingången.
Publicerad den 29 April 2019

Rörelseresultatet uppgick till -352 miljoner kronor (-364), två miljoner bättre än Infront Datas snittestimat, enligt Nyhetsbyrån Direkt.
Nettoomsättningen uppgick till 11 434 miljoner kronor (10 894) mot förväntade 11 431.
Orderingången var 15 501 miljoner kronor (17 521). Prognosen var här 16 011 miljoner kronor.
NCC:s brukar redovisa negativa Q1-resultat på grund av att dess Industry-gren har en säsongsmässigt låg aktivitet under Q1.
Resultat efter skatt uppgick till -314 (-296) miljoner kronor.
Resultat per aktie efter utspädning uppgick till -2,88 (-2,73) kronor.

Vd Tomas Carlsson:
– NCC:s första kvartal 2019 var i linje med föregående år. Omsättningen ökade något och rörelseresultatet blev -352(-364) MSEK. Positivt i kvartalet var orderingången, resultatförbättringar inom bygg- och anläggningsverksamheten samt ett förbättrat kassaflöde från den löpande verksamheten.

– Bostadsmarknaden i Sverige och Danmark är avvaktande men orderingången av bostadsprojekt i Sverige ökade i kvartalet. Bra orderingång i koncernen har medfört att vi har en hög orderstock att upparbeta framöver. NCC Infrastructures omsättning var i nivå med föregåendeår. Resultatet var svagt positivt framförallt till följd av ett högre resultat i den norska delen, men resultatet är fortsatt påverkat av de omvärderingar i projektportföljen som gjordes 2018.

– Resultatet i NCC Industry är till följd av säsongsmässigt lågaktivitet och kostnader för underhåll normalt negativt i första kvartalet. I år var resultatet något bättre än föregående år i samtliga delar av affärsområdet. I vår fastighetsutvecklingsverksamhet blev resultatet lägre än föregående år. Tre fastigheter resultatavräknades, varav två var nedskrivna fastigheter som inte bidrog med något resultat. Vi har startat två nya kontorsprojekt i kvartalet, ett i Norge och ett i Danmark.

– Vi har fortsatt att sälja fastigheter och vissa olönsamma verksamheter. Försäljningen av division Road Service löper enligt plan och beräknas slutföras under 2019.Vi arbetar strukturerat med att vända lönsamheten inom delar av bygg- och anläggningsverksamheten. Vi vet var problemen består i, vad vi ska göra åt det och hur vi gör förändringen hållbar. Det är fortfarande mycket arbete som återstår innan vi når målen, men vi är på rätt väg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige