Image

NCC får skol-order värd 62 miljoner

Bygg NCC anpassar ett av Växjös största gymnasium, Kungsmadskolan från 1962, till dagens pedagogik och gymnasieprogram. Skolan får en ny galleria i tre våningar, bättre lokaler för hantverksprogrammen och en mer funktionell hörsal. Ordern är värd 62 miljoner kronor.
Publicerad den 16 Oktober 2012

Efter att ha sett ungefär likadan ut sedan den byggdes ska Kungsmadskolan förnyas. Växjös näst största gymnasium med cirka 1 000 elever har både yrkesprogram och studieförberedande program. NCC bygger om 5 300 kvadratmeter och bygger till 4 600 kvadratmeter.
– För att passa dagens pedagogik blir det fler platser och rum där eleverna kan mötas, samarbeta och plugga. Utbildningar förändras också över tid och vi behöver anpassa lokalerna därefter. Det är till exempel inte lika många som utbildar sig till verkstadsmekaniker som när skolan byggdes för 50 år sedan, säger Kungsmadskolans rektor Klas Gummeson.

Nu är antalet elever något färre än normalt, bland annat på grund av minde barnkullar. Efter ombyggnaden kan skolan ta emot fler elever och större barnkullar i framtiden.

Några lokaler byggs om till ett nytt bibliotek och en ny hörsal, vilka får en central placering i skolan. I anslutning till dem byggs ett nytt café och en galleria.
– Gallerian har tre våningar och en välkomnande huvudentré. Den nya byggnaden bryter av mot den ursprungliga arkitekturen och är öppen upp till taket, vilket skapar rymd och ljus, säger Ingvar Eek, projektchef på Vöfab, Växjö Fastighetsförvaltning.

Den nya entrén ska göra att skolan syns bättre och besökare lättare hittar till reception och möteslokaler. Gallerian ger eleverna fler klassrum för teori och grupprum och lärarna får arbetsplatser. Skolledning och skolsköterska flyttar in på första våningen.
– Vi bygger bland annat om utbildningslokalerna för frisörprogram och byggprogram och förbättrar med nya omklädningsrum. Dessutom minskar skolans energianvändning i om med ombyggnaden, säger Niclas Couchér, affärschef, NCC Construction, region Syd.

NCC:s arbete började i september och beräknas vara klart i juni 2014.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige