Image

NCC certifierar enligt Breeam

BOLAG NCC Property Development satsar på att miljöklassificera sina egna utvecklingsprojekt enligt Breeam. Här förklarar vd Joachim Hallengren varför man väljer Breeam och inte Leed.
Publicerad den 16 November 2009

NCC Property Development satsar på att miljöklassificera sina egna utvecklingsprojekt enligt Breeam.

- Vi har jobbat med det här ett tag och hoppas att kunna presentera fem certifierade projekt före nyår, säger Joachim Hallengren, vd för NCC Property Development till Fastighetssverige.

Castellums dotterbolag Eklandia presenterade nyligen den första Breeam-certifierade fastigheten i landet, medan Vasakronan och Skanska har valt att certifiera enligt Leed.

Varför väljer ni Breeam och inte Leed?
- Breeam är störst i Europa. Leed är sprunget ur Breeam, men anpassat till den amerikanska marknaden. Jag ser inte logiken i att ta tillbaka ett amerikaniserat system till Sverige.

- Breeam kan dessutom anpassas efter nationella och regionala förutsättningar. Leed är inget flexibelt system på samma sätt.

Breeam är ett verktyg som utvärderar och betygsätter byggnaders totala miljöpåverkan. Över 110 000 byggnader i världen har redan klassificerats enligt systemet och cirka en halv miljon är registrerade för att bli klassificerade. NCC utvärderar nu tillsammans med bygg- och fastighetsföretagen Peab, Unibail Rodamco, Redevco, Huge och Diligentia hur en svensk anpassning skulle kunna se ut.

När Breeam utvecklades i Storbritannien i början av 1990-talet var det med hänsyn till europeiska förutsättningar, vilket ofta framhålls som en av de viktigaste fördelarna med systemet. Det är även förhållandevis kostnadseffektivt att använda och ger effektivt stöd under hela byggprojektet.

- Att vi väljer Breeam för alla våra projekt är ytterligare ett steg i vårt miljöarbete. Vi är också företagspartner i EU:s initiativ GreenBuilding för att minska energianvändning i byggnader och partner i GreenLight som skapar bra och energisnål belysning i kontor, säger Joachim Hallengren.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Uppdaterad lista: Så mycket äger branschtopparna

Lista Fastighetssverige har tittat på hur stort innehav de verkställande direktörerna sitter på i det egna bolaget. Här är en uppdaterad lista efter årets första fyra månader.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige