Image
Bild: Eddie Ekberg

Mipim-profilen: Simon de Château

Mipim Sveafastigheter har mest varit aktiva i Finland på sistone, men nu vänder vd Simon de Château blickarna mot Sverige – och Danmark. - Vi hoppas kunna genomföra vårt första förvärv i Danmark i år.
Publicerad den 8 Mars 2012
Simon de Chateau. Foto: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Simon de Chateau. Foto: Eddie Ekberg.

Simon de Château har ett kort men intensivt Mipim i år. Han kom vid lunchtid i tisdags, och åker hem vid lunch i dag, torsdag.

Fastighetssverige träffar honom i solskenet på onsdagsförmiddagen.
- Jag har ett tiotal bokade möten sammanlagt, och en del tid däremellan för spontanmöten och evenemang. Det hade varit tjänstefel att inte vara här. Alla andra är ju här den här veckan så man hade inte kunnat träffa någon där hemma, konstaterar han.

Sveafastigheters tredje fond är hittills investerad till en tredjedel.
- Vi har fortfarande 200 miljoner euro i outnyttjade commitments från våra investerare, så vi har rätt stor förvärvskapacitet. Vi har investerat en hel del i Finland på sistone och ser fortfarande möjligheter i Finland, men även i Sverige och Danmark.

Danmark är en ny marknad för er?
- Vi har inte gjort någon affär än, men vi har varit där ganska länge och tittat, och varit ganska nära. Förhoppningen är att vi gör vårt första förvärv i Danmark under året.

Niam och Balder har nyligen köpt stora bostadsbestånd i Köpenhamn, är det intressant också för er?
- Bostäder är definitivt en intressant sektor i Danmark. Priserna har justerats ganska ordentligt sedan toppnoteringarna 2005-2006. När det gäller den kommersiella sidan tror vi att priserna kommer att justeras ner ytterligare.

Hur ser du på det faktum att det framför allt är ägarlägenheter som handlas på bostadssidan i Danmark?
- Det är snarare en fördel jämfört med vårt svenska system. Ska man sälja en hyresfastighet i Sverige till en BRF måste man få med sig nästan alla hyresgäster på det. I Danmark kan man sälja lägenheterna en och en, det finns fler olika alternativ.

Vad är intressant för er del i Sverige just nu?
- Det är fortsatt intressant att hålla ett öga på de bestånd som ägs av exempelvis danska K/S-strukturer, och ägare vars lån löper ut och som har problem med refinansiering. Där kan det dyka upp bra affärsmöjligheter. Fastigheter med bra lägen, men med hög vakans eller eftersatt underhåll är oftast inte intressanta för institutionerna, där är vi och tittar.
Finland är inte längre lika intressant, främst för att Sveafastigheter redan har köpt på sig en hel del där till sin fond III.

- Fördelen med Finland är att konkurrensen är väsentligt mindre, men vi vill nå en balans i portföljen, och en fördel med Sverige är ju att likviditeten är högre, vilket påverkar exit-möjligheterna. Vi har ett tag tyckt att priserna i Sverige har varit för höga, men vi börjar se tendenser till att det där har lugnat ner sig något nu.

Under 2013 ska hela fonden vara färdiginvesterad.

Simon de Château har varit på ”drygt tio” Mipim.

Hur har mässan utvecklats under dina år här?
- Den har vuxit mycket och de svenska bolagen har blivit mer aktiva. Varje konsultbolag med självaktning har nu någon form av evenemang, det är en positiv utveckling.

I vårt senaste pappersmagasin hade vi en enkät där ett antal branschprofiler delade med sig av sina roligaste Mipim-minnen. Du svarade att du inte ville berätta det där men att du skulle berätta om man frågade dig på plats här nere?
- Haha. Ja, men det gällde inte journalister… Dessutom involverar det en annan person och jag vill inte hänga ut honom…

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige