Image

Minskad vinst men ökat värde för Kungsleden

BOKSLUT Kungsleden redovisar en kraftigt minskad vinst i sitt bokslut för 2007. Å andra sidan ökar fastighetsvärdet med cirka 2,6 miljarder kronor.
Publicerad den 19 Februari 2008

- Fjolåret var ännu ett framgångsrikt år för Kungsleden med ett resultat på 2,4 miljarder kronor och ett utdelningsgrundande resultat på drygt två miljarder kronor. Under 2007 kunde vi också överföra 22,50 kronor per aktie till ägarna genom utdelning och inlösen, säger Kungsledens VD Thomas Erséus.

Genom att förvärva fastigheter med högre direktavkastning än de fastigheter man avyttrade, kunde bolaget förbättra intjäningskapaciteten ytterligare under fjärde kvartalet. Till de större affärerna hörde avyttringen av ett 80-tal kommersiella fastigheter för drygt 4,7 miljarder kronor till Orkla Finans.
- Jag är mycket nöjd med affären och det resultatmässiga utfallet. Jag ser det som ytterligare ett bevis för att vi har en väl fungerande affärsmodell, även i en osäkrare marknad, säger Thomas Erséus.

I Kungsledens kommersiella portfölj har man under året målmedvetet strävat efter att förlänga längden på hyresavtalen, som i dag uppgår till 4-5 år i snitt. Med längre hyresavtal och finansiellt starka hyresgäster kan Kungsleden, liksom i deras publika fastighetsportfölj, säkerställa goda kassaflöden och stabil avkastning under lång tid.

- Prognosen för det utdelningsgrundande resultatet 2008 är 900 miljoner kronor. Efter ett par år av mycket goda resultat inom vår fastighetshandel, ser vi för 2008 en fördelning där förvaltningsresultatet står för merparten av vårt utdelningsgrundande resultat. Fjolårets fortsatta portföljförädling har ytterligare förbättrat förutsättningarna för att långsiktigt leverera goda förvaltningsresultat med stabila kassaflöden, säger Kungsledens VD Thomas Erséus.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige