Image
Fastighetsmäklarförbundets vd Jenny Stenberg.
Fastighetsmäklarförbundets vd Jenny Stenberg. Bild: Fastighetsmäklarförbundet

Mäklare vittnar om ohållbara villkor hos förvaltare

Juridik Det har varit en intensiv vinter för mäklare att anpassa sig efter ändringarna "Tryggare bostadsrätt" som trädde i kraft 1 januari 2023 i bostadsrättslagen. En konsekvens av lagen är att fastighetsmäklaren blir skyldiga att presentera en uppgift om bostadsrätters indirekta nettoskuldsättning. Detta faktum har medfört att förvaltare sett sin chans att ta mer betalt, vilket drabbar mäklarkåren menar Fastighetsmäklarförbundet.
Publicerad den 21 Januari 2023

För att fullfölja beräkningen om indirekt nettoskuldsättning måste fastighetsmäklaren bland annat identifiera bostadsrättens s.k. andelstal för årsavgift. En uppgift som är individuell för respektive lägenhet. Detta kan hittas på flera olika sätt. Genom den så kallade mäklarbilden, föreningens ekonomiska plan, mäklarens undersökning/frågor till säljaren och föreningen, och då i förlängningen dess förvaltare. Problemet är dock att dessa handlingar ofta är otydliga och/eller ofullständiga.

– Vi hör från medlemmar att vissa förvaltare nu har satt i system att ta ut en extra avgift, ofta för omkring 1000 kronor för att tillhandahålla uppgiften om andelstal för årsavgift, kommenterar Jenny Stenberg, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

I vissa andra fall kräver förvaltaren betalt för att till exempel lämna ut den ekonomiska planen, trots att denna är en allmän handling och är registrerad hos Bolagsverket.

När nya lagar träder i kraft så behövs det alltid en anpassningstid vilket inte är konstigt. Men det som oroar är att uppgifterna är svårtillgängliga och avgifterna höga. Majoriteten av fastighetsmäklare får dessutom inte betalt för fasta kostnader om de inte skulle få ett objekt sålt vilket resulterar i inkomstbortfall. Detta riskerar att urholka tjänsten och dess fördelar. Alternativet är att det läggs direkt på konsumenten men då får förvaltaren sannolikt ännu mer jobb.
– Vi behöver föra en dialog och diskutera upplägg för detta och att diverse aktörer tar sig en funderare på ett mer hållbart sätt att trygga upp bostadsaffären för samtliga aktörer, säger Jenny Stenberg.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Besqab laddar upp för banksamtal framöver

Ekonomi/Finansiering I förra veckan gick Besqab ut med informationen om att de gör en avsättning i pågående produktion och en nedskrivning av exploateringsfastigheter – i syfte att ge en tydligare bild av värdena i ljuset av marknadsförutsättningarna. Trots det kör de vidare på planerna om nyproduktion under 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige