Image
Bild: Lomar Arkitekter

Lomar ritar spritmuseum

Arkitektur Nu har byggarbetet börjat för att förbereda Galärparken i Stockholm för sitt tredje museum, Spritmuseum & the Absolut Art Collection (tidigare kallat Vin & Sprithistoriska museet). De anrika galärskjulen av Carl Hårleman förvandlas nu till ett museum. Lomar Arkitekter presenterade i morse de senaste ritningarna och planerna över de byggnadsminnesmärkta skjulen.
Publicerad den 7 April 2011
Spritmuseum & the Absolut Art Collection. Illustration: Lomar Arkitekter. Bild: Lomar Arkitekter
Spritmuseum & the Absolut Art Collection. Illustration: Lomar Arkitekter.

Lomar arkitekter vann tävlingen om museets gestaltning i våras. Nu presenterar bolaget ritningarna.

- Utmaningen har varit att bevara så mycket som möjligt av exteriören samtidigt som vi skapar de kreativa och praktiska förutsättningarna till ett museum i världsklass. Vi ska helt enkelt skapa en fond baserat på museets kärnvärden där en av världens mest kända samlingar ska visas, säger Lomar arkitekters Pontus Lomar.

Exteriören: Idag är 1700-talets stomme blottlagd och byggarbetet har börja. Museet disponerar idag tre meter av dagens kaj och ytterligare tre meter som sträcker sig ut över Saltsjön där en ny bryggservering kommer att få sin unika plats i söderläge med utblick över Södermalm, Skeppsholmen och Strandvägen. Byggnadens ursprungliga färgsättning undersöks för närvarande i samråd med Riksantikvarieämbetet.

Interiören: Kassa, restaurang och butik kommer att länka in i utställningsrummen. Genom den tillfälliga utställningen når man den permanenta spritutställningen som fortsätter på övre planet där en bjälklagsöppning ger god kontakt mellan våningsplanen. Här återfinns också museets provningsverksamhet för vin- och spritdrycker med en enastående utsikt över Saltsjön.

Materialskalan kan kopplas till den svenska tidigare industrialismen med rustika betonggolv och grangolv. De laserade plywoodfasaderna bildar membran mellan det publika rummet och museiytorna. Kopparplåt i interiören refererar till sprittillverkningens kolonner. Galärskjulens ursprung kommer också att användas genom 1700-talets timmertakstolar där även stenfundamenten redovisas med sina ursprungliga råa ytor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige