Image

Lokalt fastighetsbolag köper Caroli kyrka

TRANSAKTIONER I samband med att Carolikvarteren utvecklas kommer Svenska kyrkan i Malmö att överlåta Caroli kyrkoplan med kyrkobyggnaden (fastigheten Malmö Innerstaden 1:152) till Profi Fastigheter. Sedan år 2000 har byggnaden varit uthyrd till Musikhögskolan i Malmö.
Publicerad den 24 November 2009

För Svenska kyrkan innebär överlåtelsen minskade kostnader och att resurser frigörs till verksamheten i Malmö.

- Detta var ett enhälligt beslut i kyrkofullmäktige som kommer att förbättra vår ekonomiska situation idag och gynna utvecklingen av vår verksamhet framgent, säger Anders Lindberg, vikarierande kanslichef, svenska kyrkan i Malmö.

Arbetet med att förnya Caroli kyrkoplan kommer att fortsätta under ledning av Malmö stad och i samverkan med Profi Fastigheter.

Gunnar Ericson, stadsträdgårdsmästare och avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på Gatukontoret i Malmö, säger i en kommentar:

- Vi avser att tillsammans med Profi Fastigheter kunna förnya Caroli kyrkoplan och i linje med det tidigare genomförda forskningsprojektet Agora som utvecklade stråktanken. Östergatan och Östra Förstadsgatan är två klassiska Malmögator som bildar ett viktigt stråk i staden. Ett rikt utbud av handel och en livaktig stadsmiljö är idag liksom tidigare nödvändiga för områdets attraktionskraft.

Profi Fastigheter äger sedan 2006 Caroli köpcentrum, som ligger i direkt anslutning till kyrkobyggnaden. Köpcentrumet står inför en större omdaning.

Någon omedelbar förändring av verksamheten i kyrkobyggnaden kommer inte att ske. Diskussionen om dess framtida användning kommer att ske i samråd med inblandade parter. Hösten 2010 hoppas parterna kunna presentera den framtida inriktningen.

- Planeringen för en omfattande investering i det intilliggande Caroli köpcentrum är i slutskedet och förvärvet av kyrkobyggnaden utgör en viktig tillkommande komponent för hela kvarterets utveckling. Vi önskar förstärka Caroli kyrkoplan som allmän mötesplats och vill bevara kyrkobyggnaden som det vackra arkitektoniska landmärke det är. Den framtida inriktningen bör även spegla byggnadens traditionella roll i staden, en öppen och inbjudande plats, säger Gustav Björkman, investeringsansvarig på Profi.

Parterna har kommit överens om att inte kommunicera köpeskillingen.

I överlåtelsen av kyrkofastigheten har Svenska kyrkan biträtts av NAI Svefa.



Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige