Image

Ljusning i DTZ:s konfidensindikator

Sverige DTZ:s Property Confidence Index förutspår en ljusning på marknaden.
Publicerad den 16 April 2013
Karin Witalis. Bild: Torbjörn Persson
Karin Witalis.

I december räknade 33 procent av de svarande med vikande efterfrågan på kontorslokaler. Idag är det bara en procent som har den inställningen. Tio procent av de svarande räknar med att efterfrågan på kontor ökar det närmaste kvartalet, att jämföra med fem procent kvartalet innan.

Trenden är densamma för butiks- och industrilokaler, men inte riktigt lika stark som för kontor. Andelen svarande som förväntar sig stigande avkastningskrav på kontor ligger på fem procent jämfört med 23 procent i december.

Gruppen som förväntar sig sjunkande avkastningskrav på kontor har minskat något och uppgår till fem procent i dag. Det stora flertalet (90 procent) räknar med stabila avkastningskrav det närmaste kvartalet. Trenden är densamma för handelsfastigheter.

- Den största förändringen i vår undersökning gäller investerarnas syn på finansieringsmöjligheterna framöver, säger Karin Witalis, analyschef på DTZ.

- Sommaren 2012 förutspådde 54 procent av de svarande försämrade finansieringsmöjligheter för fastigheter och endast sex procent räknade med en förbättring. Sedan dess har pendeln svängt och i vår senaste undersökning räknar hela 45 procent av de svarande med förbättrade finansieringsmöjligheter det närmaste kvartalet och endast fem procent förutspår en försämring.

Förbättras finansieringsmöjligheterna kan vi förvänta oss en ökad aktivitet på transaktionsmarknaden, något som DTZ redan känner av.

- Första kvartalet var ganska svagt med en transaktionsvolym på strax under 18 miljarder kronor. Aktiviteten kommer sannolikt att öka nästa kvartal. Vi märker det bland annat på att vi har fått in väldigt många fler uppdrag den senaste månaden, säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets på DTZ.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige