Image
Lån till kommersiella fastigheter ökade i maj.
Lån till kommersiella fastigheter ökade i maj. Bild: iStock

Lån till kommersiella fastigheter ökade i maj

Ekonomi/Finansiering Utlåningen till kommersiella fastigheter steg i maj efter ett halvår med nästan oförändrad utlåning. Det visar den senaste finansmarknadsstatistiken.
Publicerad den 28 Juni 2023

Kommersiella fastigheter som kontor, industri och lager klassas i finansmarknadsstatistiken som övriga fastigheter. Företagens lånemängd med den typen av fastigheter som säkerhet ökade med 9 miljarder kronor till 491 miljarder i maj.

Det är den största månadsvisa förändringen av lånemängden, den så kallade lånestocken, till kommersiella fastigheter sedan oktober i fjol. Under det senaste halvåret fram till maj har nivån varit nästan oförändrad.
– Sett till säkerheten för lånen till företag var det övriga fastigheter som bidrog mest till ökningen i maj. För småhus och flerbostadshus ökade utlåningen med ett par miljarder vardera, säger Malcolm Svensson Rothmaier, ekonom på SCB.

Totalt ökade utlåningen till företag utanför finanssektorn, så kallade icke-finansiella företag, i maj med 12 miljarder kronor till 3 020 miljarder kronor. I maj 2022 var motsvarande ökning av utlåningsmängden 37 miljarder kronor.

Den utlånade summan till icke-finansiella företag ökar alltså, men tillväxttakten bromsar in. I maj uppgick den till 7,8 procent, den lägsta ökningen sedan januari 2022. Trenden har varit avtagande sedan september i fjol då tillväxten nådde den högsta nivån på 15 år, 16,5 procent.
– Lånetillväxten för fastighetsrelaterat har liksom företagsutlåningen generellt avtagit i takt med att räntorna har stigit. Snittlåneräntan för företagens nya låneavtal var i maj 5,10 procent. Det kan jämföras med 1,98 procent samma månad i fjol, säger Malcolm Svensson Rothmaier.

Nästan 1 700 miljarder kronor, eller 56 procent, av utlåningen till icke-finansiella företag har olika typer av fastighetsrelaterade säkerheter. Även om man räknar bort lån till bostadsrättsföreningar på knappt 600 miljarder kronor står fastighetsrelaterade lån för nära hälften, 45 procent, av den utlånade mängden till icke-finansiella företag.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige