Image

Kontorsbyggandet faller

Bygg/Arkitektur Det bygg- och projekteringsstartas allt mindre kontorsprojekt. De senaste tolv månaderna har det byggstartats kontor för cirka 9,7 miljarder, en siffra som kan vägas mot 13,5 miljarder under föregående period. Detta enligt Sverige Bygger.
Publicerad den 26 November 2018

Sverige Bygger har tagit fram statistik för kontorsbyggnader, och enligt den syns en nedgång för kontorsbyggandet totalt sett oavsett om man mäter faktiska byggstarter eller framtida projekterade byggstarter. Nedgången gäller dessutom både för ny-, till- och ombyggnationer även om ny- och tillbyggnationer av kontor har minskat mer än ombyggnationerna.

Byggstartsindex för kontorsbyggandet i Sverige totalt sett, de senaste 12 månaderna jämfört med förgående period, ligger just nu på -27,4 procent.
De senaste 12 månaderna har det byggstartat projekt där kontor är huvudkategorin i projekten (men där vissa delar av byggprojekten och byggkostnaden kan handla om till exempel butiker eller bostäder) för knappt 10 miljarder. Det är en nedgång från cirka 13,5 miljarder jämfört med föregående 12 månader.
De tre storstadslänen står för cirka 68 procent av byggstarterna, där Stockholm står för ca 30 procent av kontorsbyggandet, Skåne för 20 procent och Västra Götaland för cirka 17 procent.

Blekinge, Gävleborg, Jönköping, Norrbotten, Västerbotten och Östergötland är län som har ett positivt byggstartsindex för kontorsbyggande.

– Men totalt sett är det är alltså inte bara bostadsbyggandet som sjunker i Sverige utan även kontorsbyggandet, konstaterar Peter Åhs, marknadschef på Sverige Bygger. Den kategori som går bäst nu och som ökar är anläggning.

Även när det gäller projekterade kontorsprojekt så syns en nedgång. I kontorsprojekt som projekteringsstartat, där man har upphandlat arkitekter/byggkonsulter, ligger projekteringsindex på -21,1 procent. De senaste 12 månaderna har det projekteringsstartat kontorsprojekt med en framtida uppskattad byggkostnad för cirka 9,3 miljarder vilket kan jämföras med 11,8 miljarder föregående 12 månader.

Storstadslänen står för en betydande del av projekteringsstarterna, sammanlagt 70 procent av volymen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mariette Hilmersson: "Willhem ska fortsätta spela som ett lag"

Bolag Willhem ska samlas, hitta riktningen framåt och utveckla affärsidén. Det säger vd Mariette Hilmersson till Fastighetssverige efter att de nu inrättat en ny position i ledningsgruppen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige