Image

Konkursvågen avtar men betalningsproblemen ökar

SVERIGE Företagskonkurserna ökade även under maj. Ökningstakten minskade dock för andra månaden i rad och stannade vid 32 procent. Hittills i år är konkursuppgången 45 procent. Samtidigt får allt fler företag betalningsproblem, vilket tillsammans med de nu aktuella konjunkturprognoserna talar för fortsatt stigande konkursnivåer i höst.
Publicerad den 8 Juni 2009

Antalet företagskonkurser fortsätter att öka i år jämfört med förra året. Under maj månad gick 603 företag i konkurs, en ökning med 147 stycken eller 32 procent jämfört med samma månad 2008. Ökningstakten var emellertid ännu snabbare i början av året och den ackumulerade årsökningen uppgår nu till 45 procent, från att ha varit uppe i 51 procent vid utgången av första kvartalet.

– Det är dock alldeles för tidigt att blåsa faran över. Fortfarande är många företag pressade av den minskade efterfrågan som lågkonjunkturen för med sig. Tendenserna till överetablering finns kvar i många branscher och regioner och någon tydlig konjunkturförbättring är ännu inte i sikte, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Under maj ökade konkurserna främst bland detaljhandelsföretag, byggbolag samt tjänsteföretag inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik.

– Dessa tre branscher står även för flest konkurser antalsmässigt sett till hela året, vilket beror dels på dessa branschgruppers numerära storlek, dels på att många detaljister tvingas slå igen nu när konsumtionsmönstren ändras på grund av de dåliga tiderna, säger Roland Sigbladh.

Geografiskt fortsätter den snabba konkursökningen i Skåne län. Västra Götaland redovisade endast en mindre konkursökning i maj och ligger nu under rikssnittet hittills i år, vilket Stockholms län tangerar. Blekinge är annars det län där konkurserna ökar som mest – plus 172 procent under perioden januari till maj. Fler konkurser inom bygg, detaljhandel och restaurang ligger bakom den extrema uppgångssiffran.

De betalningsproblem som ett företag på väg i konkurs dras med, avspeglas ofta i en eller flera betalningsanmärkningar i kreditupplysningsföretagens register. UC:s statistik visar att andelen aktiebolag med minst en betalningsanmärkning eller ansökan om betalningsföreläggande registrerad de senaste tre månaderna, har stigit med nästan en hel procentenhet sedan exempelvis januari 2008. Det innebär att det i dagsläget finns cirka 3 200 fler aktiebolag med en färsk anmärkning.

– Detta talar för att vi med all sannolikhet får se fortsatt höga konkursökningstal under sommaren och hösten. En betalningsanmärkning kan i vissa fall bero på ovilja att betala en faktura, av en eller annan orsak, och i undantagsfall på slarv. I de allra flesta fall indikerar den dock ett reellt och akut likviditetsproblem, vilket också är den vanligaste orsaken till att ett företag försätts i konkurs. Vikten av att noga kontrollera och löpande följa upp såväl nya som gamla "kända" kunder är stor i tider som dessa, avslutar Roland Sigbladh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige