Image

Kommunala bolag storsatsar på vindkraft

ENERGI Runt 15-20 procent av Sveriges kommunala fastighetsbolag överväger att investera i vindkraft. Av dessa är det många som kommer att investera i sådan omfattning att det täcker företagens hela elförbrukning. Det visar en undersökning från bransch- och intresseorganisationen Sabo.
Publicerad den 29 April 2009

Sabos enkätundersökning, som genomfördes under perioden 25 mars – 10 april i år, visar att många kommunala bostadsföretag nu investerar, eller är på väg att investera, i vindkraft. Av de 63 bolag som svarade, säger 44 att de planerar eller överväger någon typ av vindkraft.

- Intresset för vindkraft är stort bland våra medlemsföretag. Det handlar om investeringar i miljardklassen. Högre elpriser och hänsyn om klimatet är några av de orsaker som ligger bakom företagens intresse, säger Kurt Eliasson, vd på Sabo.

I över 90 procent av fallen är det bolagen själva och inte deras ägare, kommunerna, som driver frågan om investeringar i vindkraften, visar enkäten. Av dem som redan har investerat eller är på väg att investera, är det ungefär hälften som säger att de antingen bygger själva eller köper ett befintligt vindkraftverk.

Merparten av de som svarat avser att låta vindkraften stå för hela förbrukningen av fastighetsel, det vill säga all el som hör till driften av fastigheten och dess lokaler, alltså ej till de enskilda lägenheterna. Endast något enstaka bolag kan tänka sig att sälja el till hyresgästerna.

Sabo-undersökningen var anonym och skickades till alla de cirka 300 medlemsföretagen. 63 av dessa svarade.

- De som svarar på enkäten är sannolikt de bolag som verkligen planerar att på något sätt gå in i vindkraften. Vi märker att intresset för denna fråga har ökat kraftigt bara det senaste året. Ett exempel på det är att vårt seminarium om investering i vindkraft som vi genomför i Göteborg den 28 maj nu är fullsatt till sista plats, säger Peter Wallberg på Sabo.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige