Image

Kommittédirektiv om genomförande av EU-direktiv om bostadslåneavtal

Juridik Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur ett nytt EU-direktiv om bostadslåneavtal ska genomföras i svensk rätt.
Publicerad den 18 Februari 2014

Regeringen menar att det är viktigt att den lagstiftning som gäller för bostadslån är tydlig och att det finns en god balans mellan konsumenters och kreditgivares intressen.
EU förväntas inom kort anta ett direktiv om bostadslåneavtal. Genomförandet av det nya EU-direktivet är ett viktigt steg i att säkerställa en väl fungerande bostadslånemarknad i Sverige.

I uppdraget ingår även att överväga vissa andra närliggande frågor, bland annat åtgärder för att öka konsumenternas insyn i hur bostadslåneräntan bestäms och för att främja en sund amorteringskultur.

Direktivet innehåller regler om bland annat vilken information som ska lämnas före och efter ingåendet av bostadslåneavtalet. Andra exempel är regler om kreditprövning av konsumenten, den effektiva räntan, tillgång till kreditupplysningar och rätt för konsumenten att under viss tid överväga kreditavtalet.

Uppdraget ska redovisas senast den 16 mars 2015.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kommunikationschefens bästa tips: "Kultur äter strategier till frukost"

Karriär Från musikbranschen till Norrlands största fastighetsbolag. Mia Forsgren har en lång erfarenhet inom kommunikationsarbete, men snart lämnar hon den resa som hon och Diös har gjort det senaste decenniet. För Fastighetssverige berättar hon om tipsen ett växande fastighetsbolag bör ha med sig i att bygga sitt varumärke.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige