Image

Känd artist äger svart-byggda mögellägenheter

JURIDIK Artisten Tomas Ledin är ordförande i Acasso Fastigheter, som äger ett hyreshus med ett hundratal lägenheter i Uppsala.
Sex av lägenheterna ligger i ett källarplan som inte får användas som bostäder.
Publicerad den 14 Oktober 2010

Uppsala kommun kände inte till att det finns små lägenheter på källarplanet, enligt Hem & Hyra.

- Det här är ju inte alls bra. Det låter som ett svartbygge. Om de talat om för oss att de ville bygga fler lägenheter så hade vi kunnat se på det tekniska utförandet att lokalerna inte är lämpliga som bostäder, säger Christina Gortcheva, bygglovschef på Uppsala kommun, till Hem & Hyra.

Lägenheternas fönster ligger till största delen under mark.

- Så här får man inte bo. Enligt Boverkets regler får en bostad inte ligga under markplanet. Den fönsteryta som finns måste vara minst tio procent av golvytan, säger Lars Estlander på Boverket till Hem & Hyra.

Fönstren i källarlokalerna på Vaksalagatan motsvarar ungefär rätt yta. Men de är placerade i nischer runt huset, under gatuplanet. Utanför fönstret är det ungefär en halvmeters fri sikt innan man ser rakt in i betongväggen. Asfalten och fastigheterna mitt emot kan man ana i överkanten, skriver Hem & Hyra, som också skriver att takfärgen i en av lägenheterna har släppt och att det tydligt syns mögel i taket.

- Jag har haft en hink stående nedanför väggen. Värden har sagt i två års tid att de ska komma och göra det här ”om fyra veckor”, men det har fortfarande inte hänt någonting, säger hyresgästen till Hem & Hyra.

Acasso Fastigheter ägs av Acasso Music AB och Acasso Productions AB. Styrelseordförande i båda bolagen är artisten Tomas Ledin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Domstolen: Domstolsverket gjorde felaktig upphandling med Castellum

Juridik Det var vid upphandlingen inför byggnationen av en ny domstolsbyggnad i Jönköping som Domstolsverket genom att inte konkurrensutsätta samtliga delar av en upphandling har genomfört en otillåten direktupphandling med Castellum. Domstolsverket menar att de kunnat använda sig av hyresundantaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige